Șeful ONU avertizează că omenirea este pe „muchie de cuțit” și că inteligența artificială crește riscul unui război nuclear

Data actualizării: Data publicării:
racheta nucleara
Guterres avertizează că inteligența artificială crește riscul unui război nuclear. Foto: Shutterstock

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că răspândirea folosirii inteligenței artificiale crește riscul unui războiului nuclear și că omenirea este acum „pe muchie de cuțit”, relatează The Guardian.

Avertismentul lui Guterres urmează să fie distribuit prin intermediul unui videoclip care va rula la reuniunea anuală a Asociației SUA pentru Controlul Armelor (ACA) de la Washington.

În videoclip, secretarul general insistă ca statele care dețin arme nucleare să-și ia în serios obligațiile de neproliferare și, în special, să convină asupra unui angajament reciproc de a nu fi primele care utilizează acest tip de arsenal.

„Acordurile concepute pentru a preveni utilizarea, testarea și proliferarea armelor nucleare slăbesc”, spune Guterres în mesajul înregistrat, un avertisment care vine cu aproximativ 600 de zile înainte de expirarea acordului New Start din 2010, dintre SUA și Rusia, ultimul rămas în vigoare și care face referiri la limitarea arsenalelor strategice ale celor două superputeri nucleare.

Moscova a început să recurgă la amenințări frecvente cu utilizarea armelor nucleare, iar stocul Rusiei, deși mic în comparație cu cel al SUA și al Chinei, crește constant, informează The Guardian.

La mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece, SUA și Rusia mențin multe dintre rachetele lor balistice în alertă, gata să fie lansate în câteva minute. Există temeri că, în eforturile de a consolida capacitatea de descurajare a fiecărei națiuni, procedurile de lansare sunt potențial simplificate cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Omenirea este pe muchie de cuțit. Riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins cote nemaivăzute după războiul rece”, spune Guterres în discursul său. „Statele sunt angajate într-o cursă a înarmărilor. Tehnologii precum inteligența artificială sporesc pericolul.”

„Toate țările trebuie să fie de acord că orice decizie privind utilizarea armelor nucleare trebuie să fie controlată de oameni, nu de mașini sau algoritmi”, a insistat Guterres.

În urmă cu doi ani, SUA, Marea Britanie și Franța au emis o declarație comună privind necesitatea „menținerii controlului uman” asupra lansărilor nucleare. Rusia și China nu au emis încă nicio declarație în acest sens.

Potrivit estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS), numărul de arme nucleare a scăzut dramatic de la războiul rece, astfel de la un vârf de aproximativ 70.300 de arme în 1986, la aproximativ 12.100 în acest an. Inventarul total continuă să scadă treptat pe măsură ce armele indisponibilizate sunt demontate, dar stocul total de focoase disponibile pentru utilizare a început să crească din nou, după declinul îndelungat de după războiul rece, a avertizat FAS.

Guterres a spus că este responsabilitatea statelor cu arme nucleare să facă pași în direcția dezarmării. „Aceste țări trebuie să reia dialogul și să prevină orice utilizare a unei arme nucleare”, a spus el. „De asemenea, îndemn Statele Unite și Federația Rusă să revină la masa negocierilor, să pună în aplicare pe deplin tratatul New Start, și să cadă de acord asupra unuia nou”.

La întâlnirea ACA de anul trecut, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a oferit să se angajeze în discuții „fără condiții prealabile” asupra unui nou acord care să înlocuiască New Start, dar Kremlinul a respins oferta.

Guterres și-a repetat, de asemenea, apelurile anterioare pentru ca puterile nucleare să reafirme un moratoriu asupra testelor nucleare și să „să fie de acord că nimeni nu va fi primul care va lansa” un focos nuclear.

La începutul acestui an, China a sugerat un tratat „fără primă utilizare”. SUA au răspuns spunând că sunt gata să se angajeze într-o discuție pe acest subiect. Mallory Stewart, secretar de stat adjunct, a declarat pentru ACA, în aprilie, că „ar dori să întrebe” oficialii chinezi despre această idee în contextul unei conversații mai ample despre riscurile strategice. Însă oficialii americani spun că nu a existat un „răspuns clar” la sugestia SUA de a avea un dialog, iar China nu a fost până acum de acord să stabilească o întâlnire bilaterală cu privire la controlul armelor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri