Liberalii acuză PSD că a forţat convocarea unei şedinţe a plenului reunit în care statutul aleşilor să fie pus în acord cu Legea fundamentală, chestiune ignorată în ultimii şapte ani.
Şedinţa va avea loc săptămâna viitoare cu doar o zi înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe cu privire la corectitudinea votului în cazul senatorului PSD. Liberalii spun că astfel social-democraţii vor să lase contestaţiile de la Curtea Constituţională fără obiect.
Deputaţii şi senatorii se pregăteau pentru o vacanţă prelungită între Paştele Catolic şi cel Ortodox. Conducerea celor două camere a decis însă printr-o măsură intempestivă să-i convoace săptămâna viitoare la muncă. Motivul: să repare greşeala din statut pe baza căreia Dan Şova a scăpat de reţinere şi o eventuală arestare. „PSD încearcă o şmecherie. Miercuri când se judecă contestaţia PNL la votul pentru Dan Şova să constate Curtea că nu are obiect pentru că s-a intrat în legalitate”, a declarat Cristian Bodea.
„Liberalii să nu uite că cele două decizii ale Curţii Constituţionale care solicitau Parlamentului să modifice textele în discuţie sunt date pe vremea când liberalii se aflau la guvernare şi aveau majoritate”, a declarat Ioan Chelaru. Specialiştii în drept constituţional admit că mutarea social-democraţilor este bine gândită. Dacă Parlamentul va avea un regulament, dar şi un statut constituţional, decizia judecătorilor rămâne fără obiect.
„Curtea Constituţională va constata că nu mai există niciun conflict de neconstituţionalitate. Suspansul legat de contestaţiile depuse, mai ales de cea a preşedintelui, va dispărea”, a spus Cristian Pârvulescu. Dacă acuzaţia că Parlamentul a ignorat Constituţia dispare, atunci judecătorii nu se pot pronunţa, spun constituţionaliştii, strict pe votul dat pentru Dan Şova. „Curtea nu poate interfera în niciun fel asupra activităţii Parlamentului. Ca urmare Curtea nu va putea invalida în niciun fel votul privind cazul Şova”, a completat Cristian Pârvulescu.
Social-democraţii spun şi ei că votul pentru Dan Şova nu poate fi reinterpretat, ci doar reluat, dar în anumite condiţii. „Singura posibilitate de a se relua votul este eventual o nouă sesizare a DNA către ministru şi de la ministru către Senat”, a spus Ioan Chelaru.
Dan Şova a fost salvat de colegii săi, după ce, în şedinţa de plen a Senatului, a primit 79 de voturi pentru arestare şi 67 împotrivă. Dacă senatorii ţineau cont de Constituţie, care prevede că hotărârile se adoptă cu majoritate simplă, atunci Dan Şova rămânea fără imunitate. Numai că parlamentarii au luat în considerare propriul regulament şi statutul, care precizează că este nevoie de majoritate absolută, adică jumătate plus unu din totalul senatorilor. Singura problemă pe care au ignorat-o a fost că prevederile statutului şi ale regulamentului erau neconstituţionale.