„Ordonanța nu rezolvă aproape nimic. Este o formulă prin care Victor Ponta încearcă să construiască un bazin şi mai mare de primari, ca să îndrume votul în toamnă. Ordonanță nu rezolvă mare lucru, așa cum știm, primarii au avut suficientă libertate să susțină pe X sau pe Y. Subiectul scandalos este că Guvernul dă mai mulţi bani preşedinţilor de consilii județene, respectiv, primarilor, care fac parte din partidele care se află la guvernare. Știm de multă vreme, nu este o surpriză. Până acum s-a încercat să fie ascuns acest fapt. Acum se spune cât se poate de cinic și de direct că, de fapt, că oferim bani doar celor care sunt în barca noastră, iar ceilalți primari, care nu vor trece, vor fi văduviți pentru o perioadă de accesul la fondurile guvernamentale sau cele europene. Aici începe marea problemă”, a spus politologul Andrei Țăranu, la Digi24.
El a subliniat că această ordonanță poate fi atacată cu succes la curtea Constituțională, pentru că nu se aplică tuturor cetățenilor sau tuturor din administrația publică, ci doar primarilor și președiților de consilii județene.
„După ce Guvernul Boc a asumat alegerile prin care primarii erau aleși dintr-un singur tur, care a modificat raportul de forțe în interiorul puterii locale, face ca puterea locală să devină structura cea mai puternică din punct de vedere politic în România și să devină structura fundamnetală atât pentru alegerea Parlamentului, cât și pentru susținerea Guvernului. Adică, ceea ce știm încă de pe vremea Guvernului Năstase, apariția și întărirea structurii de baroniate, acestor feude electorale care au devenit județe”, a adăugat politologul.
Analistul politic Ion Bogdan Lefter a declarat că această OUG produce consecințe practice, adică transferul de primari între partide, și consecințe de imagine.
„Ambele conduc către consecințele electorale”, a subliniat el.
„Nu cred că este cert că migraţia va avea proporţii atât de mari cum deocamdată par toate comentariile să prevadă. E vorba și de oameni demni, care odată aleși, rămân pe poziții, chiar dacă se gândesc că au de înfruntat ostilitatea administrației centrale și alocări mai reduse de fonduri”, a spus Ion Bogdan Lefter la Digi24.
Analistul politic a menționat și că primarii fac tot felul de calcule, iar în cazul în care Victor Ponta va pierdele alegerile prezidențiale se va ajunge la o reorganizare a administrașiei, iar cei care „acum ar putea părea pierdanţi, ar putea fi de fapt câștigători”.
Victor Ponta a declarat la începutul şedinţei Guvernului că îşi asumă Ordonanța de Urgență privind migraţia primarilor, pentru că „trebuie să facem un pic de dreptate”. Premierul a precizat că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.
Traian Băsescu a făcut, ieri, un apel prin care a îndemnat Guvernul la responsabilitate și, prin urmare, să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la transferul primarilor. De asmenea, șeful statului a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei”, să o atace la Curtea Constituțională dacă ordonanţa va fi aprobată.
„Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA.
Aproximativ 250 de persoane, între care liderii PNL şi PDL, în frunte cu Klaus Iohhanis şi Vasile Blaga, au participat astăzi la un miting organizat de ACL în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că adoptarea OUG privind migraţia primarilor avantajează PSD la prezidenţiale, precizând că e o „bătaie de joc” faţă de votul dat la alegerile locale, unde s-a ales pe criterii politice şi nu de „frizură”.