Orban: Boicotarea moțiunii e un atentat la democrație. Atrag atenția colegilor înfierbântați că au obligația să respecte Constituția

Data actualizării: Data publicării:
Ludovic orban gesticuleaza la pupitru in timpul unui discurs
Președintele, PNL Ludovic Orban. Foto: Facebook

Președintele Camerei Deputaților și președintele PNL, Ludovic Orban, și-a apărat, miercuri, decizia de a convoca, împreună cu președintele Senatului, plenul reunit al Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. Acesta a declarat că ordinea de zi privind dezbaterea și votul asupra moțiunii trebuie aprobată tot în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, însă este o obligație constituțională a șefilor celor două Camere să convoace plenul în acest caz, pentru a permite respectarea Constituției.

“Convocarea plenului nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar ca președinții Camerelor, când fac convocările, să stabilească ordinea de zi. Pentru stabiliea ordinii de zi vom convoca BPR.

Este o obligație constituțională a președinților celor două camere, aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituției.

Atât prevederile constituționale, cât și cele ale regulamentului ședințelor comune sunt foarte clare în ceea ce privește derularea procedurilor, odată cu depunerea unei moțiuni de cenzură.

În 2010, a existat un șir de conflicte juridice de natură constituțională care au fost inițiate în primă fază de președintele Senatului, Mircea Geoană și în a doua fază de Guvernul condus de Emil Boc. Președintele Senatului a declanșat conflictul juridic de natură constituțională, solicitând CCR să declare neconstituțională angajarea răspunderii inițiate de guvernul Boc pe legea Educației Naționale. CCR a soluționat acest conflict în sensul că este neconstituțional ca Guvernul să-și angajeze răspunderea pe un proiect de lege care se află în dezbaterea Parlamentului. Odată cu angajarea răspunderii a fost declanșată procedura moțiunii de cenzură. Parlamentarii PSD și PNL au depus moțiunea în termenul constituțional, după angajarea răspunderii.

Mircea Geoană, ca președinte al Senatului, a refuzat convocarea plenului Camerelor reunite. Atunci, guvernul Boc a invocat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Senatului, în care a solicitat ca să se prounțe CCR cu privire la derularea moțiunii de cenzură și a solicitat ca președintele Senatului, în urma deciziei Curții să fie obligat conform deciziei CCR să convoace plenul și să deruleze procedurile legate de moțiunea de cenzură.

În cadrul acestui al doilea conflict juridic de natură constituțională, CCR a decis următorul lucru. Deși a declarat procedura de angajare a răspunderii neconstituțională, a considerat că, deși moțiunea de cenzură a fost depusă în cadrul unei proceduri neconstituționale, odată depusă moțiunea de cenzură, nu poate fi oprită și a obligat practic președintele Senatului să convoace plenul ca să deruleze procedurile moțiunii de cenzură.

Din cuprinsul motivării reiese poziția CCR. Împiedicarea derulării procedurii moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției și într-o dezvoltare ulterioară se spune clar că este încălcat principiul constituțional al statului de drept”, a afirmat Ludovic Orban.

Acesta spune că statutul PNL prevede că prima obligație a liberalilor este aceea de a respecta Constituția și legile țării.

“Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația, atât ca cetățeni, cât și ca membrii PNL să respecte Constituția și legile țării.

Lucrurile sunt foarte clare. Nu voi vota moțiunea de cenzură și niciun parlamentar PNL nu va vota.

Orice boicotare a acestui unic instrument democratic prin care Parlamentul poate să înceteze activitatea unui guvern care nu mai beneficiază de susținere majoritară este un atentat la democrație și la principiul statutului de drept – blocarea unei moțiuni de cenzură”, mai spune liderul liberalilor.

Orban a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura.

"Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...) plenul este suveran", a adăugat acesta.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat demisiile miniștrilor USR PLUS și numirea interimarilor de la PNL și UDMR

Cabinetul Cîțu sesizează CCR pe un conflict juridic între Guvern și Parlament

Executivul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, a anunţat premierul Florin Cîţu, miercuri, la finalul BPN al PNL.

"Există dubii şi în modul în care au fost depuse aceste semnături. A doua oară au revenit cu semnăturile, deci asta înseamnă acceptare tacită a faptului că prima dată au fost semnăturile nelegale. Vom sesiza Curtea Constituţională, care trebuie să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia, până la urmă este singura instituţie care se pronunţă asupra respectării Constituţiei", a declarat Florin Cîţu.

Premierul a subliniat că PNL nu se opune dreptului constituţional ca un partid parlamentar "care are semnături legale" să depună o moţiune de cenzură.

"Ceea ce noi vrem este să ne asigurăm, şi ăsta era rolul Parlamentului, să se asigure că toate procedurile sunt respectate din punctul de vedere al legalităţii. Noi ce am văzut şi informaţiile pe care le-am primit şi acele tipuri de semnături, mai multe - pe unele chiar scrie 'Le-am redepus pentru că iniţial au fost în fotocopie' - să admiţi că ai depus nelegal nişte semnături, din punctul meu de vedere este inadmisibil. Sesizăm Curtea Constituţională, singura care poate să ne spună dacă a fost respectată Constituţia de către Parlamentul României", a spus Cîţu.

El a menţionat că sesizarea urmează să fie depusă miercuri.

"Cred că astăzi este depusă, aşteptăm decizia Curţii. Dacă Curtea spune că a fost legal depusă, procedurile curg şi mergem mai departe", a adăugat Cîţu.

Deputatul PNL Florin Roman, prezent la conferinţă, a opinat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, "forţează" o procedură parlamentară, care ar avea ca scop dărâmarea Guvernului, în contextul alegerilor interne din PNL.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
Britney Spears publică imagini rare cu fiul ei de 18 ani, după vizita surpriză a acestuia. „Al meu pentru...
Pro FM
Delia încheie anul cu încă o ținută ieșită din comun. Fanii nu au iertat-o nici de data aceasta: „Fără coarne...
Film Now
Fermecătoarea Charlize Theron, pozată în costum de baie, pe plajă în Los Cabos. Actrița din „Atomic Blonde”...
Adevarul
Cinci persoane care au slăbit zeci de kilograme au dezvăluit ce obișnuiau să mănânce înainte și după...
Newsweek
520 lei în plus la pensie la Recalculare. 330 lei tăiați la Indexare. Cât au câștigat pensionarii?
Digi FM
Mark Wahlberg și soția sa, Rhea Durham, se bucură de vacanța pe plajele însorite din Barbados
Digi World
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a oamenilor...
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Câți bani a încasat regizorul primului film „Deadpool”. A rupt tăcerea după aproape opt ani
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025