Mircea Geoană despre Schengen: Sper ca acest duș rece să ne trezească. Avem nevoie de o ofensivă de reclădire a reputației
Mircea Geoană, invitat în emisiunea „Imparțial”, consideră că discuțiile pe tema aderării la spațiul Schengen, pentru care își dorește elaborarea unui plan național de acțiune, ascund o realitate mult mai gravă: reputația României s-a deteriorat în ultimii ani și trebuie gândită serios o ofensivă pentru reclădirea acesteia.
„Vreau mai mult, pentru că în spatele subiectului Schengen, dacă e să ne uităm un pic și la noi, se ascunde o deteriorare a reputației României în Europa care se agravează de câțiva ani buni de zile. În loc ca România să înflorească, ca reputație, ca percepție, după intrarea în Europa, reputația noastră a luat-o la vale. Și dincolo de ofensiva pentru Schengen, care trebuie să fie în continuare un subiect de consens național, eu pledez, și pledez de ceva timp, și sper ca măcar acest duș rece să ne trezească pe toți, avem nevoie de o ofensivă de reclădire a reputației României, în Europa în principal, cum n-am făcut-o noi nici pentru intrarea în NATO și în UE”, a declarat Mircea Geoană.
„Pentru că o țară care, din motive adevărate sau mincinoase sau jumătate adevărate, jumătate mincinoase, are o reputație atât de proastă la publicul din Europa, în presa europeană, este o țară care este vulnerabilă, în care investiții vin mai puține, turiști vin mai puțini, influența mea este mai redusă”, a detaliat Mircea Geoană.
Senatorul a detaliat faptul că de doi ani s-a lucrat cu Institutul Aspen pentru ca într-un timp foarte apropiat să se elaboreze un plan de acțiune și o mobilizare public – privată, în care și statul, prin structurile sale, dar și sectorul privat, de business, specializați în branding de țară și relații publice, să facă împreună un consorțiu public privat, în care „România să înceapă - ceea ce a uitat să facă de prea mulți ani de zile, să-și construiască o imagine favorabilă și o influență reală în Europa”.
„Este un obiectiv care depășește partidele politice, va dura ani de zile până când facem asta, vreau să vă spun de pe acuma. Eu sunt un profesionist în ale comunicării în plan internațional, vă spun că eu recunosc astăzi că va dura câțiva ani. Dacă nu începem de undeva, vom asista, spiră după spiră, manivelă după manivelă, alegeri după alegeri – aștept alegeri în Germania, dau de alea municipale în Franța, poimâine vin alegerile europene, răspoimâine vin în Marea Britanie, ce facem? Trebuie să ne apucăm să ne apărăm imaginea, nu cu vorbe deșarte, nu cu propagandă de tip frunză, ci cu argumente, pentru că țara asta are argumente, are lucruri frumoase, are oameni frumoși, are potențial imens și trebuie să avem curajul să îl comunicăm”, a subliniat Mircea Geoană.
„O bombă socială cu ceas”
În acest context, Mircea Geoană a vorbit și despre ce ar presupune o campanie de incluziunea a romilor.
El a precizat că, pe plan intern, România trebuie să găsească soluții serioase de inserție socială pentru această categorie de cetățeni, altfel are de-a face cu o „problemă serioasă”, „o bombă socială cu ceas”.
„Și noi trebuie să fim mai serioși. Avem o strategie națională, cum avem tone de strategii naționale, pe ce vreți dvs., care sunt simple bucăți de hârtie, nu merită nici măcar coala de hârtie și tonnerul pe care au fost scrise respectivele strategii”, a apreciat Mircea Geoană.
Mai mult, senatorul a subliniat importanța unei acțiuni internaționale ferme. „Pe plan extern, trebuie să fim extrem de clari și extre de fermi. Nu pot permite ca stat ca un grup relativ restrâns de infracționalitate mai mult sau mai puțin organizată să fie fie pretextul unei campanii de ostracizare a imaginii întregii Românii. Și aș detașa, pur și simplu, cu cât m-ar costa, o armată de procurori și polițiști de legătură în Franța, în Germania, peste tot, sau în Marea Britanie, unde stau pe la Marble Arch, în buricul Londrei, și ne fac pur și simplu de rușine. Asta nu are nimic de-a face cu tratarea unei întregi etnii de o manieră discriminatorie și rasistă. Nu avem voie să permitem o generalizare rasială socială în Europa astăzi: nu toți romii sunt infractori, nu toți roșii creează dificultăți și nu toți românii sunt oameni cinstiți”, a subliniat Mircea Geoană.
Senatorul a precizat că este nevoie ca statul român să colaboreze cu autoritățile din statele respective pentru a-i pedepsi pe cei care sunt dovediți vinovați și care „își bat joc de munca și de reputația unei națiuni întregi”.
Pașii de urmat în relația cu Franța
În ceea ce privește declarațiile publice din Franța, Mircea Geoană s-a declarat „extraordinar de surprins de această schimbare de atitutinde și decizie de la Paris”. „Acest tip de alba-neagra cu limbaj dublu nu e în regulă și seamănă cu ceea ce alte guverne de dreapta au făcut în anii anteriori. Să folosești în mod electoralist un subiect ingrat pentru poporul francez nu face bine în relațiile bilaterale, nu cred că este bine pentru imaginea Franței în fața României. Premierul francez este pus într-o situație extrem de ingrată”, consideră senatorul.
În plus, președintele comisiei pro Schengen din Parlamentul României consideră că este nevoie de o discuție clarificatoare „ca între prieteni și aliati strategici”. Potrivit lui Mircea Geoană, este nevoie de „o chestiune de clarificare în plan bilateral, dincolo de ambasade, cred că se impune o convorbire telefonică la nivelele cele mai înalte din România. Eu cred că și președintele Băsescu și premierul Ponta și președinții Camerelor, fiecare are câte ceva de făcut, sunt primii oameni în stat”.
În acest context, Mircea Geoană a făcut un apel la clasa politică să nu folosească această situație pentru „a marca puncte electorale”, ci a invitat la un consens general, precizând că le va scrie oficial liderilor Vasile Blaga și Cătălin Predoiu pentru a cere o clarificare în acest sens.
În prezent se derulează o campanie în toată regula în Franța, care are ca miză România. Unii oficiali spun că resping aderarea României la spațiul Schengen, altele leagă accesul în Schengen de problema romilor. Azi, ministrul francez de Externe, Laurant Fabius, a spus că deocamdată Franța nu e pentru primirea Bucureștiului în spațiul de liberă circulație.
Franța, nemulțumită de România
Ministrul francez de Externe spune că nu putem garanta securitatea la granițe, iar Franța nu va susține aderarea României la Schengen
Franța nu este convinsă că România și Bulgaria pot garanta securitatea la granițe, care, odată cu primirea în Schengen, vor deveni frontierele externe ale acestui spațiu.
„Persoanele care vin din afara Europei ar putea intra în Bulgaria și în România, apoi ar putea intra liber în restul Europei. Există o problemă acolo, trebuie să fim siguri că Bulgaria și România au mijloacele pentru a verifica acest lucru. Vom decide până la sfârșitul anului, dar deocamdată mi se pare că aceste condiții nu au fost întrunite”, a declarat Laurent Fabius, ministrul francez de Externe.
La București, premierul Victor Ponta respinge declarațiile oficialilor francezi.
„Ne-am făcut treburile, avem tot ce ținea de România în regulă. Mai departe, oamenii politici sunt la fel de ipocriți în toate țările”, a replicat premierul României.
În Franța a fost lansată o dezbatere aprinsă pe tema acceptării României și Bulgariei în Schengen, după ce ministrul de Interne a declarat că imigranții romi nu pot fi integrați și trebuie trimiși în țările de origine, iar această problemă va fi luată în considerare în procesul de extindere a spațiului de liberă circulație. Manuel Valls nu ratează nicio ocazie pentru a-și face auzită vocea: „Numărul cetățenilor români anchetați a crescut semnificativ și privește în special capitala”.
Oficialul francez a făcut referire la perioada 2008-2011, când la putere era un alt guvern, și a ținut să precizeze că, în 2012, grație măsurilor sale, infracționalitatea a început să scadă. Problema romilor a provocat disensiuni în guvernul de la Paris, pentru că sunt și miniștri care dezaprobă măsurile ministrului de Interne, chiar dacă acesta este susținut de președintele Francois Hollande.
- Etichete:
- romi
- schengen
- mircea geoana
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News