Ministrul Muncii: Contribuția la Pilonul II de pensii nu va mai crește anual

Data actualizării: Data publicării:
olguta vasilescu FB

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a precizat că nu se va „renunța” la Pilonul II de pensii, pentru că acesta este al statului, chiar dacă are managament privat. Ministrul PSD a arătat, însă, că nu va mai crește anual contribuția virată la Pilonul II, deoarece nu mai este cazul. Legea nr. 411/2004 prevede, totuși, că în termen de nou ani de la începerea activității fondurilor de pensii administrate privat contribuția să ajungă la 6%.

olguta vasilescu FB
Sursă foto: Facebook

„Până la urmă, Pilonul II e al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunțăm, e o legislație, sunt foarte mulți oameni care aparțin de acest pilon. Cum să renunțăm?”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Întrebată dacă va mai avea loc creșterea contribuției individuale transferate la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, ministrul Muncii a afirmat că acel procent a fost stabilit într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar că acum nu crede că mai este cazul ca procentul să fie urcat în fiecare an.

În prezent, contribuția virată către fondurile de pensii private este 5,1% din salariul brut, nivel nemodificat în ultimii doi ani.

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede la art. 43 alin. 3: „În termen de 9 ani de la începerea activităţii de colectare, cota de contribuţie la fondul de pensii se majorează la 6%, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv, respectiv cu o creştere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 şi cu o creştere de 0,9 puncte procentuale în anul 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”.

În ședința de Guvern de joi, Cabinetul Tudose a analizat, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență care prevede creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 lei, de la 1 iulie 2018, la pachet cu reducerea contribuției transferate la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Ministrul Muncii a arătat, joi, că se reduce procentul, dar se păstrează valoarea nominală și că măsura este legată de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, măsură care antrenează creșterea salariului brut.

Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Iulius Postolache, arăta, recent, că orice modificare a arhitecturii sistemului de pensii pe Pilonul II va fi în detrimentul milioanelor de participanți care vor beneficia de pensie din acest sistem.

Fondurile participante la Pilonul II aveau în septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanți și 7 miliarde de lei câștig net pentru participanți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...