Ministrul demis al economiei, Virgil Popescu, spune că în Biroul Executiv al PNL nu s-a luat joi nicio decizie referitoare la lista viitorului cabinet cu care Ludovic Orban se va prezenta în Parlament, pentru învestire. În schimb, Virgil Popescu dă asigurări că la Bruxelles căderea Guvernului Orban nu este privită ca un blocaj.
Virgil Popescu nu știe dacă va fi propus tot el pentru portofoliul pe care îl ocupă în prezent, dar știe că luni va merge la Bruxelles pentru a discuta cu trei comisari - pe energie, piață internă și competitivitate. „Niciunul dintre cei trei comisari nu a contramandat vizita pe motiv că avem o criză politică în România, deci mesajul care s-a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, este că acest guvern este un guvern care își face treaba și merge înainte și probabil vom avea alegeri anticipate”, a spus Virgil Popescu, joi seara, la Digi24.
„Avem o Constituție care trebuie respectată și dacă în 60 de zile două guverne succesive nu sunt învestite, sunt refuzate de Parlament, atunci președintele, cu consultarea partidelor politice, poate dizolva Parlamentul și trecem la alegeri anticipate” - aceasta este ceea ce le va explica Virgil Popescu oficialilor de la Bruxelles dacă îl vor întreba cum se ajunge la alegeri anticipate în România.
Ministrul demis al economiei susține că PSD nu are majoritatea necesară pentru a impune un premier. Au fost 261 de voturi la moțiunea de cenzură, dintre care 30 au fost voturile UDMR, formațiune care a spus clar că nu se va mai putea conta pe ea la un vot ulterior. Or, majoritatea necesară unei învestiri de guvern este de 233 de voturi, a reamintit Virgil Popescu.
„Noi nu căutăm nesusținerea, noi vom merge cu acest cabinet și dacă această majoritate care s-a creat contra voinței românilor de a avea alegeri în două tururi - că nu s-a creat contra Guvernului Orban, a fost o moțiune de cenzură depusă împotriva alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Dacă așa s-a dorit, atunci nu mergem mai departe cu acest guvern, mergem în Parlament, dar noi nu-l mai votăm. Dacă pică, mergem la președinte la consultări și vedem ce va spune atunci președintele”, a arătat Virgil Popescu. „Noi am votat azi în Biroul Executiv: PNL va merge la alegeri anticipate și vom face tot ce ține de noi pentru asta”, a adăugat el.
Ce face Virgil Popescu, luni, la Bruxelles
Ministrul demis al economiei a explicat că printre cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate în ultima ședință de guvern - care au născut mari controverse - două au fost de la ministerul său și erau absolut vitale. Într-una dintre ordonanțe e vorba despre un ajutor acordat Complexului Energetic Oltenia și companiei TAROM, în lipsa căruia 13.000 de oameni ar fi rămas pe drumuri. Tocmai de aceea merge Virgil Popescu, luni, la Bruxelles: ca să le explice oficialilor de acolo, în special comisarului pentru concurență, ce înseamnă acest ajutor de stat în legătură cu care România a pre-notificat Comisia Europeană.
A doua ordonanță a fost o transpunere de directivă, o „uitare” a vechilor guverne de transpunere a art. 2 din directivă: pe motive de siguranță națională, un stat poate, la propunerea autorității competente, să refuze semnarea unui acord petrolier sau să rezilieze un acord petrolier, lucruri foarte importante pentru siguranța națională. Dacă nici acest lucru nu era dat, pe fondul acestei instabilități politice, se putea întâmpla orice, a explicat ministrul.
În context, Virgil Popescu a spus că în opinia sa, OUG 114 a fostului guvern Dăncilă a fost dată cu dedicație pentru furnizorii de energie electrică și de gaze naturale. „Să zicem din prostia guvernului Dăncilă”, a mai spus Virgil Popescu la observația că și importurile de gaze din Rusia au crescut ca urmare a acestei OUG 114.
„Eu vă spun că guvernul actual își face treaba, miniștri demiși, interimari, cum om fi. Putem administra România până în iunie, când vor fi alegerile anticipate sau când or fi ele”, a punctat Virgil Popescu.
Editor: Luana Păvălucă