Marcel Ciolacu a declarat, referitor la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), că în cazul în care CSM și asociațiile din justiției vor ca această secție să fie desființată, atunci PSD va vota în consecință, potrivit Mediafax.
„Întâi aş vrea să văd foarte clar de la CSM, de la judecători, de la procurori ce părere au. Dacă opinia asociaţiilor din Justiţie va fi ca această secţie să fie desfiinţată, presupun că şi PSD va vota în consecinţă”, a afirmat Marcel Ciolacu, chestionat dacă există o schimbare a opiniei în PSD privind SIIJ.
Guvernul Orban își va asuma, la începutul anului viitor, răspunderea pentru desființarea SIIJ și pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi, relatează surse guvernamentale pentru Mediafax. Potrivit surselor, Executivul așteapă un aviz din partea CSM pentru desființarea secției.
Guvernul Orban va lua o decizie după alegerile din CSM
Cabinetul Orban așteaptă să se finalizeze alegerile în cadrul CSM și va lua o decizie după 10 decembrie în legătură cu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, au explicat sursele menționate.
Referitor la subiect, Ludovic Orban a declarat că vor fi făcute consultări cu Consiliul Superior al Magistraturii pe tema SIIJ, după ce vor avea loc alegerile în cadrul CSM.
CSM, în actuala formulă, nu a reușit, nici a șaptea oară, validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților, din cauza unui blocaj: 9 membri CSM au votat „pentru”, 9 „împotrivă”, iar un vot a fost nul.
Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.
Secția care să-i ancheteze pe magistrați, înființată de Comisia Iordache
În decembrie 2017, cu 12 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”, majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială condusă de Florin Iordache a aprobat modificarea Legii nr. 304/2004 în sensul înființării unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați, dar și toate cazurile în care ar fi implicați.
Secția pentru anchetarea magistraților a preluat dosarul Tel Drum de la DNA. Dragnea, suspect în dosar
Secţia specială de anchetare a magistraţilor a insistat mai bine de două luni ca să preia dosarul Tel Drum de la Direcţia Natională Anticorupţie. Secţia a făcut trei cereri în acest sens, toate acestea fiind respinse. Tel Drum este dosarul în care Liviu Dragnea are calitatea de suspect. Dosarul a ajuns la Secția specială pentru investigarea magistraților, la a patra solicitare, în februarie anul acesta.
Editor web: Liviu Cojan