Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în susținerea Ucrainei împotriva Rusiei sau riscă să încurajeze forțele populiste din întreaga Europă printr-o victorie a lui Vladimir Putin, a declarat Marcel Ciolacu într-un interviu acordat Bloomberg. Premierul a atras atenția că „în Europa ar putea apărea mai multe sosii ale lui Putin, dacă unitatea din jurul Kievului dispare”.
Guvernul României va merge mai departe cu „sprijin multidimensional” pentru Ucraina, chiar dacă aliații europeni arată semne de oboseală de război, în special cu conflictul Israel-Hamas umbrit invazia Rusiei, a afirmat Ciolacu.
Potrivit acestuia, „conflictul din Orientul Mijlociu se va rezolva probabil mai devreme decât războiul de lângă România”.
„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie rusă”, a spus Ciolacu.
Europa riscă să aibă „sosii ale lui Putin”
Premierul a mai subliniat explozia de susținere în întreaga Europă a forțelor de dreapta și populiste, chiar dacă multe dintre acestea atcă sprijinul guvernelor pentru Ucraina și deplâng ruperea legăturilor cu Kremlinul. În Germania, ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania a fost alimentată în parte de sentimentele pro-rusești.
„Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?” a întrebat Ciolacu.
Liderii Uniunii Europene mențin în mod public un front unit împotriva Rusiei, blocul discutând un al 12-lea pachet de sancțiuni vizând 5 miliarde de euro în comerțul cu Rusia.
Potrivit Bloomberg, au apărut semne de slăbire a sprijinului, cel mai recent într-o farsă telefonică cu premierul italian Giorgia Meloni, care a spus unei perechi de comedianți ruși notorii că a fost martoră la „multă oboseală” în susținerea Kievului.
România a jucat un rol cheie în eforturile de a menține o linie de salvare economică pentru Kiev prin exporturile de cereale, mai scrie sursa citată.
România și-a sporit capacitatea de a expedia cereale ucrainene la 3 milioane de tone pe lună – față de o jumătate de milion de tone la începutul războiului - și va continua să o crească la 4 milioane de tone în următoarele luni, a declarat Ciolacu.
Ciolacu: Alegerile din 2024 nu vor afecta ajutorul României pentru Ucraina
Alegerile de anul viitor nu vor schimba angajamentul său, a mai afirmat Ciolacu – făcând referire la schimbările în sprijinul Kievului observate odată cu alegerile din Polonia și Slovacia.
Totodată, Marcel Ciolacu și-a arătat din nou sprijinul pentru candidaturile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova, vecinul României, care se luptă să se lupte cu influența Rusiei. El a menționat însă dificultățile în obținerea unanimității liderilor UE în această privință, având în vedere opiniile pro-ruse ale premierului ungar Viktor Orban și ale premierului slovac Robert Fico.
„Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și dacă vom vedea mai multe voci extremiste în adunare – asta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a spus Ciolacu.
Editor : I.C