M. Munteanu îi dă în judecată pe CTP, Monica Macovei și Remus Cernea

Data publicării:
marian munteanu

Marian Munteanu a anunțat, sâmbătă, că îi va da în judecată pe toți cei care au afirmat că a colaborat cu Securitatea, nominalizându-i pe Monica Macovei, Cristian Tudor Popescu, Andrei Cornea, Stelian Tănase, Nicolae Manolescu, Remus Cernea şi Victor Boştinaru. În ceea ce îi privește pe ziariști, președintele „Alianței Noastre România”a spus că le dă termen până luni să restracteze afirmațiile făcute.

marian munteanu

„Am deja câteva persoane. Până astăzi am fost hotărât să nu dau în judecată ziarişti. Mulţi şi-au făcut televiziuni în România pentru că am stat aici (în Piaţa Universităţii - n.red.) şi am luptat. După atâta ticăloşie, am să o fac şi pe asta. Deja avem acţiuni în instanţă pentru următorii cetăţeni: Macovei Monica, Manolescu Nicolae, Cernea, un aşa-zis ziarist Cristian Tudor Popescu, Andrei Cornea, Stelian Tănase, Victor Boştinaru. Pe lângă acest buchet de scaieţi, pregătesc acţiuni împotriva tuturor celor care au minţit, au falsificat sau au prezentat drept corecte şi drepte documente neverificate. Începând de luni începe acţiunea la Parchet pentru că nu se mai poate aşa”, a anunţat Marian Munteanu.

De asemenea, Marian Munteanu a spus că chitanţa pe care ar fi primit-o de la Securitate pentru banii pe care i-ar fi luat pe notele informative se regăseşte doar pe microfilm şi, în consecinţă, nu poate fi făcută o analiză grafologică. El spune că este vorba de un fals care a fost făcut în aprilie 1990 pentru a fi compromis în perioada în care era lider al studenţilor din Bucureşti.

„Îmi puteţi compara semnătura de pe dosarele de candidatură cu mâzgăleala de pe nu ştiu ce site-uri (...) Trei-patru zurbagii fac tărăboi cu nişte copiuţe”, a mai spus președintele Alianței Noastre România.

Verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a transmis că Marian Munteanu nu a colaborat cu Securitatea, însă a dat mai multe note informative sub numele „Ioan” pentru care a primit 500 de lei, relatează News.ro.

Din documentele aflate în posesia CNSAS, fostul lider al studenților este titularul unui dosar din fondul de reţea al Securităţii. Pe când era student la Filologie, în cadrul Universităţii Bucureşti, el a fost recrutat în vederea încadrării informative a unui lector portughez „suspectat pentru apartenenţa la serviciul de spionaj portughez".

La 28 martie 1988, Marian Munteanu a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ Ioan, scrie în adeverinţa de necolaborare cu Securitatea, publicată de CNSAS.

În document se mai arată că fostul lider al studenţilor a fost recompensat cu 500 de lei, o chitanţă în acest sens fiind descoperită la dosar.

În 2 martie 1989, în urma unui Raport întocmit de Marian Munteanu, a fost aprobată „încetarea legăturii deoarece lectorul portughez îşi încheiase misiunea în ţară noastră, plecând definitiv din RSR”, precizează CNSAS.

Un alt motiv pentru care Securitatea a abandonat colaborarea cu Marian Minteanu este acela că el devenise membru al PCR.

Direcţia de specialitate din CNSAS a găsit mai multe informaţii transmise în aşa numite „liste de relaţii” şi care au ca subiect mai mulţi studenţi străini. Cele mai multe detalii sunt oferite despre lectorul portuhghez despre care „sursa Ioan" a precizat că are doi copii, că s-a născut într-un sat din nordul Portugaliei, că este de 19 ani profesor şi că a emigrat în Franţa.

Cu referire la opţiunile politice ale lectorului, „sursa Ioan" a precizat că acesta „evită discuţiile referitoare la România sau la alte ţări socialiste” şi că are „vederi politice de stânga”, fiind un „simpatizant al mişcării socialiste şi comuniste”.

Despre profesorul portughez, informatorul a mai arătat că ştie lucrări ale clasicilor marxismului şi că se află în contact cu „o cetăţeană portugheză, ataşat cultural la Ambasadă”.

În adeverinţa de necolaborare se mai arată că unele pasaje din aceste note informative nu sunt afirmaţiile directe ale sursei Ioan, ci deducţii ale unui alt informator, tot despre lectorul portughez. Aceasta a două sursă arată că „Dintre studenţi, relaţii oarecum mai strânse are cu Munteanu Marian, datorită apropierii de vârstă” şi „o dată au fost acasă la studentul Munteanu”.

O altă informare semnată cu numele de Ioan arată despre acelaşi profesor străin că „prezenţa sa în ţară a devenit tot mai necesară, lipsa tatălui fiind greu de suportat de către copii” şi "pe dată de 16 noiembrie a fost ziua de naştere a lectorului portughez, pe care şi-o va serba sâmbătă 19 noiembrie  la domiciliul lui R. din Strada Mântuleasa, la care voi participa şi eu. La această aniversare vor participa şi funcţionari ai ambasadei”. Ulterior, sursa a dat informaţii despre toţi participanţii la respectiva petrecere.

În anul 1989, Marian Munteanu a fost cercetat penal de ofiţerii de Securitate în vederea determinării de a renunţa la „preocupările ostile" şi la relaţiile cu Petre Ţuţea, „deoarece făcea parte dintr-un grup de studenţi care îl ajutau pe Petre Ţuţea la transcrierea unor lucrări filosofice şi îi acordau unele îngrijiri”, se mai arată în adeverinţa de necolaborare cu Securitatea a lui Marian Munteanu.

Lui Munteanu i-au fost luate două declaraţii, pe 12 şi 15 mai 1989, în prezenţa căpitanului Paul Bogdănescu.

CNSAS a constatat că notele din dosarul lui Marian Munteanu nu fac referinţă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, condiţia impusă de lege pentru a fi declarat colaborator al securităţii.

Acesta calitate poate fi reţinută în cazul persoanelor care au furnizat informaţii „prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamantale ale omului”.

În aceste condiţii, lui Marian Munteanu „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, în sensul legii”, se arată în documentul CNSAS.

Raportul de colaborare poate fi contestat la Curtea de Apel Bucureşti de orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de internet a CNSAS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani