Peste 9.000 de autori de „înscrisuri dușmănoase” erau în bazele Securității. „John Lenon”, „Cadavrul viu”, printre pseudonime

Data actualizării: Data publicării:
securitate CNAS
Foto: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității - CNSAS Facebook

Peste 9.000 de persoane, autori de „înscrisuri duşmănoase”, erau menţionate în bazele de date ale Securităţii, în perioada 1948-1989. Au existat trei categorii principale de înscrisuri: scrisori anonime - 6.538 de autori, fiţuici cu conţinut duşmănos (manifeste) – 1.810 autori şi inscripţii cu conţinut duşmănos (graffiti) – 455 de autori, iar 1.151 dintre autorii scrisorilor anonime au folosit un pseudonim, unii alegând să semneze „Popa Melcu”, „Sărmanul Vasile”, „John Lenon”, „Cadavrul Viu”.

805 persoane au trimis scrisori postului de radio „Europa Liberă”. Securitatea a identificat şi a luat măsuri împotriva a 758 de persoane care s-au adresat Secretarului General al PCR – Nicolae Ceauşescu, rezultă din datele făcute publice pe pagina de Facebook a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

„O categorie de persoane aflate în atenţia organelor de securitate era formată din aşa-numiţii „autori de înscrisuri duşmănoase”. Aceste înscrisuri nu includeau diferitele memorii adresate în mod legal unor instituţii sau persoane cu funcţii de conducere, semnate cu numele real şi înregistrate oficial, deşi multe din acestea erau, de asemenea, catalogate ulterior ca fiind duşmănoase de către Securitate.

În bazele de date ale Securităţii, pentru perioada 1948-1989, sunt menţionate 9.029 de persoane - autori de înscrisuri duşmănoase (de precizat că unele din aceste înscrisuri aveau autori multipli), a căror urmărire informativă a fost declanşată de interceptarea înscrisurilor.

Mulți dintre autori nu au putut fi niciodată identificați

Fenomenul „înscrisurilor duşmănoase” a devenit, odată cu trecerea timpului, o problemă majoră pentru Securitate, dar cu toate eforturile şi resursele mobilizate de aceasta, mulţi dintre autori nu au putut fi identificaţi niciodată”, relatează CNSAS.

Conform clasificării Securităţii, existau 3 categorii principale de înscrisuri: scrisori anonime - 6.538 de autori, fiţuici cu conţinut duşmănos (manifeste) – 1.810 autori şi inscripţii cu conţinut duşmănos (graffiti) – 455 de autori.

Dintre autorii scrisorilor anonime, 2103 au fost depistaţi de Unitatea Specială „S” (sau de compartimentele subordonate la nivel de unităţi teritoriale), care se ocupa cu interceptarea corespondenţei / trimiterilor poştale, în condiţiile în care chiar şi în constituţiile comuniste era garantat secretul corespondenţei.

„Dintre autorii de scrisori anonime, 7.552 au recurs la scrisul cursiv. 5.387 din ei nu s-au semnat, iar 1.151 au folosit un pseudonim (de multe ori fantezist – „Popa Melcu”, „Sărmanul Vasile”, „John Lennon”, „Cadavrul Viu”, pentru a da câteva exemple), sau au trecut numele unor presupuse organizaţii („Cercul Studenţilor din Oradea”, „Organizaţia Libertăţii”, „Comitetul de acţiune”, etc.). Alţii preferau să semneze ca fiind reprezentanţii unui grup de persoane („Un grup de muncitori”, „Un grup de cadre didactice” etc)”, conform statisticilor CNSAS.

Măsurile Securității

Majoritatea protestatarilor (5.927) s-au adresat unor organe de presă, în special celor locale. Dintre organele de presă centrale, cei mai mulţi s-au adresat ziarului „Scânteia” – organul central de presă al PCR (189) şi Radioteleviziunii (182). În plus, 805 persoane au trimis scrisori postului de radio „Europa Liberă”.

Scrisorile anonime au avut ca destinatar şi instituţii sau persoane cu funcţii de conducere. Securitatea a identificat şi a luat măsuri împotriva a 758 de persoane, care s-au adresat Secretarului General al PCR – Nicolae Ceauşescu. Alţi 604 s-au adresat CC al PCR, 236 Consiliului de Stat, 52 Marii Adunări Naţionale, 116 diferitelor ministere.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...