Video CIA vrea să recruteze informatori în Coreea de Nord, Iran și China

Data publicării:
CIA
Foto: Central Intelligence Agency Facebook

Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a lansat o nouă campanie pentru a recruta informatori în China, Iran și Coreea de Nord, scrie BBC.

Organizația a postat mesaje pe conturile sale de pe rețelele sociale în mandarină, farsi și coreeană miercuri, oferind utilizatorilor instrucțiuni despre cum să o contacteze în siguranță.

Acest ultim efort vine în urma unei campanii de recrutare a rușilor după invazia Ucrainei, pe care CIA o consideră un succes.

„Vrem să ne asigurăm că indivizii din alte regimuri autoritare știu că suntem deschiși pentru afaceri”, a spus un purtător de cuvânt al CIA într-o declarație.

Mesajele de recrutare – care au fost plasate pe platforme precum X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram și LinkedIn, precum și pe dark web – au solicitat numele, locațiile și detaliile de contact ale persoanelor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Instrucțiuni detaliate le-au recomandat utilizatorilor să contacteze CIA prin intermediul site-ului său oficial, folosind rețele private virtuale (VPN) criptate de încredere sau un browser cunoscut sub numele de Tor, utilizat adesea pentru accesarea dark web-ului.

„Nu-mi amintesc de vreo campanie de recrutare de acest fel, folosind YouTube sau rețelele sociale în acest mod, cel puțin în limba coreeană”, a spus Mason Richey, profesor asociat de politică internațională la Universitatea de Studii Străine Hankuk din Seul.

„Se pare că se bazează pe succesul pe care l-au avut în Rusia – dar aș pune sub semnul întrebării cât de eficient va fi, având în vedere că majoritatea nord-coreenilor nu au acces la internet”, a declarat el pentru BBC.

Dr. Richey a sugerat că Statele Unite ar putea viza comercianții nord-coreeni care traversează informal granița cu China și care ar putea avea acces la rețele VPN.

Coreea de Nord, Iran și China, o provocare pentru CIA

Serviciile de informații americane consideră că Coreea de Nord, Iranul și China sunt „ținte dificile” în ceea ce privește colectarea de informații, având în vedere nivelul dur de supraveghere pe care toate aceste țări îl aplică pentru a elimina disidența.

„Acest efort reprezintă doar un mod prin care CIA se adaptează la un nou mediu global de represiune de stat crescută și supraveghere globală”, a continuat declarația agenției de spionaj.

Cu toate acestea, Dr. Richey a pus sub semnul întrebării valoarea oricărei informații pe care această campanie ar putea să o obțină.

„Presupun că trebuie să considerăm că CIA știe ce face, dar te întrebi câți dintre acești oameni nemulțumiți sunt suficient de aproape de putere și suficient de aproape de locurile unde sunt luate deciziile importante. Cel mult aruncă nițel nisip în angrenajele acestor operațiuni de contrainformații”, a spus el.

Șefii serviciilor de informații americane, încurajați de eforturile din Rusia, sunt totuși încrezători că vor ajunge la un număr suficient de cetățeni nemulțumiți dispuși să-i contacteze cu informații potențial utile.

„Există mulți oameni care au acces la informații și care sunt nemulțumiți de regimul Xi din China. Există oameni în interior care, din multe motive diferite, nu le place în mod fundamental direcția în care Xi duce țara și înțeleg că există o cale de a ajuta propria țară colaborând cu noi”, a declarat directorul adjunct al CIA, David Cohen, pentru Bloomberg.

China reacționează

Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei chineze, a declarat că SUA desfășoară o campanie de dezinformare „organizată și sistematică” împotriva Chinei.

„Orice încercare de a crea o falie între poporul chinez și Partidul Comunist Chinez sau de a slăbi legătura lor strânsă va eșua inevitabil”, a declarat domnul Liu într-o declarație.

În lansarea unei campanii de această amploare în diferite țări, Dr. Richey a spus că Statele Unite oferă o bună indicație a modului în care își percepe provocările de securitate națională.

„Statele Unite sunt acum convinse că nu sunt doar într-o serie de confruntări bilaterale cu China, Rusia, Iran și Coreea de Nord – ci mai degrabă într-o confruntare cu un bloc emergent”, a spus Dr. Richey.

„Ceea ce amintește, evident, de un sentiment din timpul Războiului Rece”, a adăugat el.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara din Europa în care președintele se schimbă anual, nu este ales de popor și are un rol simbolic: cum...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
Ceasul a aparținut căpitanului Arthur Rostron, cel care a salvat 700 de oameni după scufundarea Titanicului FOTO The Independent
Prețul record cu care a fost vândut ceasul căpitanului care a salvat 700 de supraviețuitori de pe Titanic
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului