Ludovic Orban se declară surprins de declarațiile făcute de partenerii de guvernare din USR PLUS, care au criticat noul program de investiții pentru infrastructura locală, pe motiv că ar da prilejul de a aloca fonduri baronilor locali.
Liderii USR PLUS, reuniţi joi în şedinţa Biroului Naţional (BN), au decis să nu susţină noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), anunţat la începutul săptămânii de liderul PNL Ludovic Orban şi de premierul Florin Cîţu
USR PLUS a transmis, joi, într-un comunicat, că susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care „înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice”.
Guvernul a dezbătut, miercuri, în primă lectură, Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani, fiind un program de investiţii destinat autorităţilor locale pentru sfaltare de drumuri, canalizare şi apă.
„Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtași în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, au spus, joi, cei de la USR PLUS.
„Pe mine m-au surprins declaraţiile de astăzi pe care le-am văzut la anumiţi lideri USR împotriva PNDL 3. Noi am decis în coaliţie lucrul acesta, în prezenţa unei echipe care a reprezentat USR-PLUS, care a fost condusă de Dacian Cioloş, în care au mai fost şi alţi reprezentanţi din cadrul USR-PLUS. Iar să foloseşti astfel de argumentaţii, care sunt penibile...”, a reacționat, joi seara, într-o emisiune la B1 Tv, liderul PNL, Ludovic Orban.
„Acest program urmăreşte asigurarea pilonilor dezvoltării comunităţilor locale care nu au resursele necesare. Care este cel mai important lucru care trebuie făcut în aceste comunităţi, să le dai o şansă la dezvoltare? Să susţii investiţiile în infrastructură”, a explicat liderul PNL.
Ludovic Orban a arătat că derularea programului se va face prin Ministerul Dezvoltării (care aparține UDMR - n.r), iar Ordonanţa de Urgenţă care va reglementa programul şi normele metodologice va prevedea „paşii stricţi” după care se va derula acesta.
De ce este nevoie de PNDL 3
Orban a explicat de ce e necesară o altă sursă de finanţare pentru astfel de investiţii în proiecte de infrastructură, și nu se poate prin Programul Operaţional Regional, care poate asigura astfel de finanţări din fonduri europene: România nu a semnat acordul de parteneriat şi nu a aprobat structura programelor cu Comisia Europeană pentru viitorul exerciţiu financiar. În acest context, până la derularea procedurilor necesare, prin POR şi prin fostul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală, pe alte programe europene nu se vor putea accesa bani înainte de anul 2023, a arătat Ludovic Orban.
„Pe PNRR, prin fondul de rezilienţă pe care noi le-am propus, Comisia Europeană ne-a pus nişte condiţii, adică primăriile să nu folosească banii ăia decât pentru proiecte verzi, pentru digitalizare, pentru eficienţă energetică, piste de biciclete, mobilitate. Acum hai să fim cinstiţi: la ţară oamenii au nevoie de apă, canal, asfalt, gaz.(...) Pe PNRR singurele investiţii pe infrastructură care pot fi finanţate sunt investiţiile în apă şi canal în localităţi sub 2.000 de locuitori care nu prea sunt cuprinse în Masterplanurile de extindere a reţelelor de apă canal care sunt finanţate prin POIM, Programul Operaţional de Infrastructură Mare”, a delcarat Orban.
El a admis însă că „sunt multe puncte criticabile” în derularea PNDL 1 şi PNDL 2, amintind că aceste programe au fost folosite pentru racolarea de primari de la alte partide la PSD.
Cei de la USR PLUS spun că au cerut deja în şedinţa de guvern o evaluare a rezultatelor PNDL 1 şi 2 şi că propun reluarea subiectului la următoarea şedinţă a coaliţiei cu cifre pe masă.
Editor : Luana Pavaluca