Președintele PSD Liviu Dragnea spune că de fapt Executivul a fost cel care a încălcat leega responsabilităţii fiscale. În plus, social democraţii spun că Guvernul blochează creşteri salariale, deşi statul ar avea suficiente fonduri necheltuie care să acopere diferenţa.
„Guvernul zero vrea să-și încheie mandatul cu zero măsuri bune pentru români”, a spus președintele PSD.
Liviu Dragnea a spus din nou că impactul bugetar al creșterilor salariale prezentat de membrii Guvernului – 4,8 miliarde de lei, nu este real.
„42,9% din acești bani se întorc la buget – dacă e să vorbim riguros, nici nu pleacă acești bani din trezorerie, pentru că se opresc la bugetul de stat și la bugetul de asigurări sociale. Către acești oameni se transmit doar sumele nete, care înseamnă în jur de 2,6 miliarde de lei. Din acești bani care intră în consum se fiscalizează cel puțin 28-28,5%. Asta înseamnă că impactul net adevărat este de 1,7 mld lei”, a spus Liviu Dragnea.
El a adăugat din nou că Guvernul nu a cheltuit toate sumele angajate în bugetul pe acest an, așa că ar putea să finanțeze în avans niște cheltuieli din exercițiul bugetar următor, cum ar fi plata subvențiilor.
În plus, mai spune președintele PSD, potrivit Comisiei de Prognoză, anul viitor vor intra la buget cu 14 miliarde de lei mai mult decât anul acesta, sumă care, în opinia sa, ar fi suficientă pentru a susține creșterile salariale.
„Se invocă legea răspunderii fiscale. Primii, de fapt singurii care au încălcat această lege sunt ei. Guvernul a venit cu acea ordonanţă în Parlament, care era cu mai puţin de şase luni de zile până la încheierea mandatului Guvernului”, a mai spus Liviu Dragnea.
Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș spune că modificările aduse Ordonanței 20 în Parlament privind creșterile salariilor medicilor și profesorilor s-au făcut populist, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă. Prim-ministrul a atras atenția că aceste modificări riscă să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune într-un interviu acordat Digi24.ro că majorările de salarii operate luni în Parlament nu au nici bază legală, nici suport economic. El explică totodată faptul că pericolului generat de majorările salariale din Sănătate şi Educaţie i s-ar putea adăuga unul chiar mai mare: creşterea punctului de pensii. Pericol care, în cifre, s-ar traduce astfel: 23 de miliarde de lei pe an, cheltuieli cu pensiile aflate în plată, şi posibila angrenare a unui deficit de 7% din PIB.