Senatul a decis, ieri, ca titlul de doctor să poată fi retras doar de instituţiile care l-au acordat, adică de universități. Ceea ce înseamnă că instituția abilitată să facă acest lucru, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, a rămas o instanţă de recurs.
Potrivit listei de vot electronic publicată pe site-ul Senatului, la vot au fost prezenți 110 senatori.
„Pentru” au votat 90 iar „împotrivă” au votat 12. Au fost și șase voturi de abținere, iar doi senatori nu au votat.
În ceea ce privește partidele, cei mai mulți care au votat „pentru” au fost de la PSD (56), de la PNL (11) și de la ALDE (10).
De asemenea, au mai votat favorabil șapte senatori de la UDMR și alți șase fără apartanență la grupurile parlamentare.
Doar 12 senatori de la PNL au ținut cont de decizia din conducerea partidului și au votat „împotrivă”.
Mai exact, a fost votată cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei.
Proiectul a trecut de Senat, în calitate de for decizonal, cu un raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.
Reprezentantul Guvernului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a transmis că „modificările legislative introduse, deşi declarativ au ca scop descentralizarea, riscă să submineze calitatea învăţământului superior”.
În replică, preşedintele comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a spus că astfel va crește responsabilitatea universităţilor.
„Pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală, pentru că acolo se decide dacă o diploma corespunde standardelor”, a spus Andronescu.
Klaus Iohannis: Graba senatorilor este „suspectă”
Legea antiplagiat, în forma în care se întoarce la promulgare după ce senatorii au respins colicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare, reaprinde temerile că soluţionarea unor suspiciuni de fraudă va fi tergiversată.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că actul normativ nu lămureşte ce se va întâmpla cu CNADTCU, forul care judecă în acest moment acuzaţiile de plagiat ale tezelor de doctorat.
O reacție a avut-o și șeful statului. Klaus Iohannis a afirmat că decizia Senatului „riscă să afecteze” verificarea imparţială a acuzaţiilor în aceste cazuri. În plus, președintele consideră că este „suspectă” graba senatorilor de a opera modificări fără dezbateri.