Legea care îi scapă pe aleși de conflictul de interese
Data actualizării: Data publicării:
Este oficial. De luni, aleşii îşi pot angaja vechii colaboratori la biroul parlamentar. Legea a fost adoptată de Parlament la data de 8 martie și președintele Klaus Iohannis a promulgat-o astăzi.
Până acum, persoanele cu care aleşii lucraseră deja cinci ani nu mai puteau fi angajate. Fapta era considerată conflict de interese.
Patru aleși ai PSD, UDMR, ALDE și PMP au demarat inițitativa legislativă pentru a clarifica un articol din Codul Penal, din cauza căruia, spuneau ei, ar putea fi acuzați de conflict de interese. Ei au vrut ca în statutul după care funcționează activitatea lor la Parlament să scrie foarte clar că nu pot fi acuzați de conflict de interese în cazul în care angajază la birourile lor parlamentare aceleași persoane cu care au colaborat și în mandatul anterior. Numai că statutul deja prevede posibilitatea ca aleșii să reangajeze persoanele nu care au mai lucrat.
Confuzia se produce, spuneau parlamentarii, atunci când vine vorba de prevderile Codului Penal. În Codul Penal conflictul de interese este definit drept „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani”.
Parlamentarii au spus că această ultimă parte reprezintă o problemă pentru că ei ar putea fi acuzați de conflict de interese chiar în momentul în care își plătesc angajații.
În 2015, a fost un proiect similar care a trecut de Senat, dar a fost blocat de Camera Deputaților, după ce au apărut suspiciuni că adevăratul scop al parlamentarilor ar fi să reușească să le fie permis să își angajeze rudele.