Legea amnistiei devine amintire. Replici memorabile în Parlament

Data publicării:
maini ridicate vot

Valeriu Zgonea, președintele Camerei, PSD: „Aș vrea să înțelegem un mesaj pe care l-a dat strada, poporul, cetăţeanul, la 16 noiembrie, că dacă suntem duplicitari, nu câștigăm nimic, chiar dacă suntem în stânga sau în dreapta. Cel mai bun lucru l-am făcut astăzi că am respins legea”.

George Scutaru, PNL: „Este bine că am ajuns astăzi, împreună, putere și opoziție, să respingem acest proiect. Și ar fi de dorit ca și pe viitor, atunci când aveți semnale din partea opoziției, din partea societății, să țineți cont de ele, să nu dați dovadă de surzenie și de aroganță”.

Tinel Gheorghe, liderul deputaților PDL: „Sper să vă fi trezit din pumnul societății civile, al electoratului, sper să fi învățat din palma peste ceafă dată în 16 noiembrie de electoratul român, sper ca liderul dvs. Victor Ponta să fi înțeles”.

Marian Neacșu, liderul deputaților PSD: Am decis astăzi, așa cum ne-am angajat, că vom discuta această lege a amnistiei și grațierii și că o vom respinge și ne-am angajat să o facem astăzi pentru că nu trebuia să fie folosită nici de dvs, nici de noi ca instrument electoral. Românii trebuiau să decidă și au decis în cunoșțință de cauză”.

La nici jumătate de oră de la începerea şedinţei de plen, deputaţii au respins aproape în unanimitate proiectul legii amnistiei şi graţieri. Au fost 293 de voturi pentru respingere, unul împotrivă şi o abţinere. Înaintea votului, liderii tuturor grupurilor parlamentare au promis că proiectul de lege nu va trece de Camera Deputaţilor, iar Comisia Juridică a dat aviz negativ.

În prima zi după ce votul românilor l-a desemnat preşedinte, Klaus Iohannis a cerut convocarea Parlamentului şi respingerea legii amnistiei şi graţierii.


La scurt timp după aceea, Victor Ponta a anunţat că parlamentarii coaliţiei de guvernare vor respinge proiectul.

Legea privind aministia şi graţierea a fost iniţiată în februarie 2013 de deputaţii Mădalin Voicu şi Nicolae Păun şi prevedea amnistierea infracţiunilor pedepsite cu pâna la 4 ani de închisoare şi graţierea pedepselor de până la 6 ani de închisoare.

După ce a fost respins de Senat, actul normativ a primit aviz pozitiv în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi a apărut imediat pe ordinea de zi a plenului, la 10 decembrie 2013. Ziua a primit numele de „marţea neagră", după ce atât legea amnistiei, cât şi unele modificări ale Codului penal au provocat critici din partea oficialilor europeni.

După valul de reacţii venite din partea ambasadelor occidentale, proiectul s-a întors în Comisia juridică, unde a aşteptat aproape un an pentru a fi din nou discutat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...