Lazăr răspunde celor care l-au criticat pentru numirea lui Kovesi la Parchetul General
Data actualizării: Data publicării:
Procurorul general, Augustin Lazăr, vorbește despre pericolul „pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separației puterilor în stat, a cărui respectare este esențială într-o societate democratică”. Precizările au fost formulate printr-un comunicat de presă, în care sunt trecute în revistă și prevederile legale care stau la baza delegării Laurei Codruța Kovesi la Parchetul General.
Comunicatul integral al Parchetului General:
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, avertizează asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separației puterilor în stat, a cărui respectare este esențială într-o societate democratică.
În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație dorește să sublinieze următoarele aspecte:
1. Delegarea procurorilor se realizează de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în temeiul art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor: ”În interesul serviciului, procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”;
2. Repartizarea procurorilor se face în conformitate cu art. 95 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: „Conducătorul fiecărui parchet repartizează procurorii pe secții, servicii și birouri, în funcție de pregătirea, specializarea și aptitudinile acestora”;
3. Pentru perfecționarea legislației penale, Ministerul Public are atribuția legală de a studia cauzele și factorii favorizanți ai criminalității și de a face propuneri în vederea eliminării acestora, astfel cum este prevăzut în art. 63 lit. i din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: „Ministerul Public (…) studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează și prezintă ministrului justiției propuneri în vederea eliminării acestora, precum și pentru perfecționarea legislației în domeniu”;
4. Constituția României, în art. 131 alin. 1 consfințește rolul Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară „interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seară, că decizia procurorului general Augustin Lazăr de a o numi pe Laura Codruţa Kovesi într-o funcţie în Parchetul General după revocarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este un „un gest de aroganţă, de sfidare”. De asemenea, Tăriceanu a susţinut că Augustin Lazăr „a devenit un om politic” care „nu-şi cunoaşte bine statutul şi atribuţiile”.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat, joi seară, la Antena 3, decizia Procurorului general, Augustin Lazăr, de a o numi pe Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General.
„Decizia pe care a luat-o de a o numi pe Kovesi într-o funcţie la Parchetul General este un gest de aroganţă, de sfidare. Adică, este revocată pentru nişte motive foarte serioase, printre care două decizii clare, fără niciun echivoc, ale Curţii Constituţionale care o priveau direct, plus alte motive şi tu o numeşti în altă funcţie”, a spus Tăriceanu.
Acesta a continuat afirmând că Augustin Lazăr „de multă vreme are apetenţă pentru politică”.
„El a devenit un om politic, el face declaraţii politice. Tot timpul ne atrage nouă atenţia ce trebuie să facem, cum trebuie să facem politica penală. Asta ca să vedem că nu-şi cunoaşte bine statutul şi atribuţiile pe care le are”, a mai spus Tăriceanu.
Potrivit acestuia, gesturile nu sunt normale, iar în alte ţări nu există situţii în care „procurorul general să se interfereze în chestiunile care ţin de latura politică”.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a decis delegarea Laurei Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror-şef al DNA, pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare şi control al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.