Klaus Iohannis va participa la ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele va rosti și un discurs la ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE, organizată joi seara la Ateneul Român.
Participarea la evenimentul care va avea loc de la ora 20.00, la Ateneu, a fost înscrisă abia joi pe agenda publică a preşedintelui.
Conform site-ului Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului participă la Ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, fiind anunţat un discurs oficial al Preşedintelui României.
Programul transmis miercuri seară de Guvern anunţa că la eveniment vor rosti discursuri de deschidere preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Simultan cu ceremonia de la Ateneul Român, în Piaţa George Enescu este anunţată o manifestaţie, sub titulatura „Vrem Europa, nu dictatură!”.
Evenimentul de la Ateneul Român include ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi concertul inaugural dedicat preluării Preşedinţiei rotative, susţinut de Orchestra Uniunii Europene şi de corul Filarmonicii George Enescu.
Liderii PNL au spus că o decizie în legătură cu prezenţa lor la ceremonia de la Ateneu va fi luată în cursul zilei de joi, ei reclamând faptul că invitaţia a fost primită, târziu dar şi că această conţinea o eroare, confirmarea participării fiind aşteptată până în „8 ianuarie 2018”.
„După domniile lor, am ratat să confirm prezenţa la concert cu un an. Mai mult, pentru un eveniment de o asemenea anvergură, mi se pare lipsă de respect să primesc invitaţia cu doar o zi înainte”, a scris pe Facebook senatoarea liberală Alina Gorghiu.
Textul şi formatul invitaţiei au fost criticate şi de deputatul Cătălin Nechifor, fost membru PSD, trecut la partidul lui Victor Ponta, Pro România. El a remarcat, printre altele, că pe invitaţia primită de el logo-ul este printat greşit, fără drapelele României şi Uniunii Europene, că „se pare că stocurile de virgulă şi punct sunt pe terminate la guvern”, fiind folosite „cu zgârcenie” și că „despărţirea pe rânduri pare să fie făcută cu toporul”.