Klaus Iohannis: România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei în spaţiul central şi sud-est european

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis sustine un discurs cu ocazia zilei unitatii germaniei
Președintele Klaus Iohannis a rostit o alocuțiune la un eveniment cu ocazia Zilei Unității Germane Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, luni, că România şi Germania au o relaţie specială, de natură strategică, într-o alocuțiune rostită cu ocazia Zilei Unității Germane, în care a spus că, în contextul războiului din Ucraina, procesul de reunificare și reconstrucție a Germaniei continuă să fie o sursă de inspirație pentru depășirea dificultăților actuale.

Germania sărbătorește la 3 octombrie 32 de ani de la momentul reunificării, iar președintele Klaus Iohannis a amintit cu această ocazie că în acest an se împlinesc 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

„România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei în spaţiul central şi sud-est european, cu un profund ataşament faţă de valorile europene şi euroatlantice”, a declarat Klaus Iohannis, la un eveniment organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane, la care au mai luat parte premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Preşedintele a vorbit despre războiul din Ucraina, arătând că acesta generează implicaţii politico-economice şi de securitate ample, precum şi consecinţe umane tragice.

„În acest context, procesul de reunificare şi reconstrucţie a Germaniei continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru depăşirea dificultăţilor actuale. Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarităţii, al democraţiei, al unităţii şi al păcii. Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept 'înţeleaptă şi vizionară' şi 'o confirmare a proiectului de pace european'. Astăzi, acest proiect este în pericol şi avem datoria să îl protejăm neîncetat. (...) Pentru a putea face faţă actualelor provocări regionale şi globale, este necesar ca statele care împărtăşesc valorile democraţiei, ale statului de drept şi ale respectului pentru drepturile omului să îşi întărească coordonarea, solidaritatea şi unitatea. (...) Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, şi proiectul Uniunii Europene, care este astăzi mai viu decât oricând, sunt exemple de reuşite care oferă cetăţenilor europeni şansa de a trăi în pace, libertate şi prosperitate, precum şi puterea de a depăşi dificultăţile şi provocările lumii actuale prin acţiune comună şi prin solidaritate”, a spus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că relația strânsă dintre România și Germania se bazează pe un dialog politico-diplomatic dinamic, pe cooperarea economică substanţială, dar şi pe importante legături interumane. Comunitatea românească este bine integrată în Germania și contribuie la properitatea statului german, consideră președintele Iohannis. Relaţiile româno-germane se bazează pe legături profunde între societăţile şi economiile celor două ţări. Președintele a menționat în context și întâlnirile pe care le-a avut cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz.

„Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală şi la prosperitatea statului german. În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România şi-a adus o contribuţie însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică şi culturală a statului român. Un instrument important de promovare a identităţii minorităţii germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Apreciem foarte buna desfăşurare a ediţiei din anul acesta, de la Berlin, şi aşteptăm deja ediţia de anul viitor, care va avea loc la Timişoara”, a spus el.

Şeful statului a evocat şi componenta economică a relaţiei bilaterale, arătând că Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creştere faţă de anii precedenţi. De asemenea, el a spus că aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent. Preşedintele Iohannis a precizat că Germania este al treilea investitor în economia românească, cu investiţii substanţiale realizate inclusiv în sectoare de vârf.

Klaus Iohannis a menționat şi cooperarea bilaterală în domeniul educaţiei, în special expertiza germană şi sprijinul pentru implementarea educaţiei duale, care este un factor-cheie în creşterea capacităţii de inserţie profesională a tinerilor. „Continuarea proiectelor şi a iniţiativelor în acest domeniu creează sinergii între educaţie şi economie şi poate contribui substanţial la dezvoltarea cooperării noastre economice”, a afirmat şeful statului.

Alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis

„Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntați cu flagelul războiului pe continent.

Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei generează implicații politico-economice și de securitate ample, precum și consecințe umane tragice.

În acest context, procesul de reunificare și reconstrucție a Germaniei continuă să fie o sursă de inspirație pentru depășirea dificultăților actuale. Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarității, al democrației, al unității și al păcii. Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept „înțeleaptă și vizionară” și „o confirmare a proiectului de pace european”.

Astăzi, acest proiect este în pericol și avem datoria să îl protejăm neîncetat.

Doamnelor și domnilor,

Pentru a putea face față actualelor provocări regionale și globale, este necesar ca statele care împărtășesc valorile democrației, ale statului de drept și ale respectului pentru drepturile omului să își întărească coordonarea, solidaritatea și unitatea.

România și Germania se bucură de o relație privilegiată, de natură strategică, ce și-a menținut temeinicia.

România continuă să fie un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european, cu un profund atașament față de valorile europene și euroatlantice.

Aniversarea, în acest an, a 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa reprezintă un reper special pentru noi.

Cooperarea strânsă dintre țările noastre este bazată pe un dialog politico-diplomatic dinamic, pe o cooperare economică substanțială, precum și pe importante legături interumane.

M-am bucurat de oportunitatea de a-l avea oaspete la București pe Președintele Steinmeier, la începutul lunii mai, precum și de a avea o primă întrevedere bilaterală cu Cancelarul federal Olaf Scholz la Bruxelles, în luna martie, urmată în iunie de vizita noastră comună, alături de Președintele Franței și premierul Italiei, la Kiev.

Relațiile româno-germane se bazează pe legături profunde între societățile și economiile noastre.

Vreau să evoc și cu acest prilej puntea solidă dintre țările noastre. Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală și la prosperitatea statului german.

În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România și-a adus o contribuție însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică și culturală a statului român.

Un instrument important de promovare a identității minorității germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Apreciem foarte buna desfășurare a ediției din anul acesta, de la Berlin, și așteptăm deja ediția de anul viitor, care va avea loc la Timișoara.

Relația privilegiată dintre țările noastre se bazează și pe o componentă economică puternică. Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creștere față de anii precedenți. Aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent.

Germania este, totodată, al treilea investitor în economia românească, cu investiții substanțiale realizate inclusiv în sectoare de vârf.

Mă bucură, totodată, cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educației, în special expertiza germană și sprijinul pentru implementarea educației duale, care este un factor-cheie în creșterea capacității de inserție profesională a tinerilor.

Continuarea proiectelor și a inițiativelor în acest domeniu creează sinergii între educație și economie și poate contribui substanțial la dezvoltarea cooperării noastre economice.

Stimați invitați,

Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, și proiectul Uniunii Europene, care este astăzi mai viu decât oricând, sunt exemple de reușite care oferă cetățenilor europeni șansa de a trăi în pace, libertate și prosperitate, precum și puterea de a depăși dificultățile și provocările lumii actuale prin acțiune comună și prin solidaritate.

La mulți ani Germaniei! Mulțumesc!”

Editor : L.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
scholz zelenski putin
Zelenski denunță discuția lui Scholz cu Putin: A deschis „cutia Pandorei”
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului