Președintele Klaus Iohannis a spus, în urma consultărilor de la Cotroceni, că a invitat partidele parlamentare să semneze un „acord național pentru consolidarea parcursului european al României”, un pact politic pentru România europeană.
Anunțul a fost făcut după consultările la Cotroceni cu partidele parlamentare.
Iohannis a spus că va trimite acordul național „imediat” partidelor.
„Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la învitația mea de a semna un acord național”, a spus președintele.
Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.
„I-am rugat pe cei care au venit la consultări să își exprime punctul de vedere. Am constatat că există o largă convergență. Marea majoritate a partidelor sunt de acord că rezultatul acestui referendumului trebuie implementat așa cum a votat poporul, sunt de acord că trebuie consolidat parcursul european al României.
Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările am decis să invit partidele politice parlmentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau dacă vreți altfel, un pact politic pentru România europeană. Așadar, acord politic național care conține în esență următoarele chestiuni: transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru corupți, a interdicției adoptării de ordonanțe de urgență în justiți, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar și transpunerea măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, și în strict acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, a rapoartelor MCV și GRECO, adoptarea modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis.
„S-a încheiat și numărarea voturilor de la referendum și consultările. S-au prezentat aproape 8 milioane de români, din care aproape 6,5 milioane au fost clar „da” la ambele întrebări, un rezultat foarte bun, mult peste așteptări. Această prezență masivă și votul covârșitor dat pentru „da” arată că românii nu au votat strict pentru aceste întrebări. Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislație, trebuie creată legislația care interzice efectiv amnistia și grațierea corupților și trebuie creată legislația pentru interzierea OUG pe justiție și extinderea dreptului de contestare a ordonanțelor de urgență. Este rezultatul de bazî, însă trebuie să mergem mai departe și să înțelegem importanța politică a acestui vot”, a spus Klaus Iohannis.
„Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene, promovate în campanie de PSD și ALDE, două partide care au fost sancționate drastic de electorat. Românii au arătat clar: România este o țară proeuropeană. Aceste lucru este foarte important. Trebuie ținut cont și politicienii trebuie să tragă concluziile. Noi nu am ajuns întâmplător sau din greșeală în UE, noi am dorit să fim în UE, asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră”, a arătat președintele.
Klaus Iohannis a avut consultări, marți și miercuri, cu partidele parlamentare.
Klaus Iohannis a declarat că 6,5 milioane de români au răspuns "da" la ambele întrebări ale referendumului şi voinţa lor trebuie pusă în practică. El a spus că a convocat partidele parlamentare la consultări.
„S-a terminat numărarea voturilor la referendum, sunt bucuros să anunţ că 6,5 milioane de români au răspuns cu "da" la cele două întrebări. La fiecare dintre acestea au răspuns cu da”, a spus el.