Jurnalul de călătorie al lui Victor Ponta. Încotro?
Straniul jurnal de călătorie al lui Victor Ponta a început pe 12 iunie, când premierul participa la Jocurile Europene de la Baku, fără ca lucrul acesta să fi fost anunţat oficial de Guvern. A fost singurul lider din UE care s-a dus la competiţia pe care ceilalţi au boicotat-o.
Iar imaginea cu Victor Ponta alături de Vladimir Putin şi de preşedintele Belarusului Aleksander Lukașenko a fost îndelung comentată.
De la Jocurile Europene de la Baku, premierul Victor Ponta a plecat, dar nu spre casă. A ajuns la Istanbul, acolo unde a fost operat la genunchiul stâng. Dar până când informaţia a venit pe canale oficiale, a trecut ceva vreme.
Victor Ponta, 17 iulie: „Chestiunea cu Baku era demult. Întâi am întrebat dacă merge preşedintele, ne-a comunicat că nu și atunci am comunicat oficial că merg, prin MAE. Credeţi că m-am trezit într-un avion de Baku? După care m-am dus în Turcia şi am hotărât să mă operez. Precizez foarte clar că nu decontez niciun leu din banii CNAS.”
Peste numai câteva zile, premierul îi cere preşedintelui să îi delege lui Gabriel Oprea atribuţiile sale. Motivul: recuperarea după operaţia la genunchi. Şi-a delegat treburile de la partid. A lăsat-o la cârma PSD pe Rovana Plumb.
Rovana Plumb, 23 iunie: „În fiecare zi ţin legătura cu domnul premier, sigur că se simte, să spunem, bine.”
În acest timp, Liviu Dragnea - pe atunci coordonatorul politic al PSD - porneşte într-un turneu prin ţară. Discută cu şefii de filială şi îi transmite cu orice ocazie mesaje celui care încă mai este preşedintele PSD.
Liviu Dragnea, 26 iunie: „Să încerce să găsească toate modalitățile medicale, procedurale prin care să vină în țară să facă recuperare aici și să ajungă la Guvern. Este o perioadă în care această lipsă tulbură foarte mult partidul și coaliția.”
Tot în lipsa premierului, partenerul său de coaliţie, Gabriel Oprea, a luat decizia ca UNPR să voteze pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, propus de preşedinte.
Gabriel Oprea, 30 iunie: „Nu spunem de astăzi, de ieri, să spunem, că-l sprijinim pe președintele României pe probleme de securitate națională.”
Premierul revine în tară după 26 de zile. Primele imagini sunt cu el pe treptele Guvernului. Merge în cârje şi e uşor schimbat: are barbă şi perciuni.
La revenire, Victor Ponta a fost întâmpinat de premierul interimar Gabriel Oprea şi de Rovana Plumb, iar apoi a participat la şedinţa de guvern, fără însă a o conduce.
Gabriel Oprea era încă în capul mesei când Guvernul a decis creşterea prin ordonanţă a salariilor pentru demnitari, printre care preşedintele şi premierul. Victor Ponta se declara nemulţumit de asta.
Victor Ponta, 10 iulie: „Haideți să o lămurim. Dl Oprea, ca întotdeauna, a fost un om serios, a vorbit ceva, s-a ținut de cuvânt. Și-a asumat responsabilitatea. Din păcate, nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu dl Iohannis, care a fost de acord. Dl Mihalache, celălalt președinte al României, am auzit ieri că nu e de acord. Decizia mea e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toți funcționarii.”
După câteva zile, Victor Ponta face un anunţ care îi ia prin surprindere şi pe liderii PSD. Anunţă că se retrage de la şefia partidului.
Victor Ponta, 13 iulie: „Dați-mi voie să mă obișnuiesc cu noua poziție pe care o am, de membru de partid, ca domnul Iliescu, domnul Năstase.”
Peste toate acestea venise şi decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament Codul Fiscal. Klaus Iohannis a spus că măsurile de relaxare fiscală ar putea avea afecte negative pe termen lung.
Victor Ponta, 21 iulie: „Nu avem Codul Fiscal, dar avem Codul de Procedură Fiscală, adică avem căruţa nu avem caii, dar poate aşa se lucrează nemţeşte. Până la 1 septembrie într-o formulă constituțională o să avem și Codul Fiscal și reducerea TVA la 19 la suta, pentru că asta așteaptă toți cei care investesc.”
Apele sunt tulburi nu numai în relația cu președintele, ci și la partid. În PSD începe lupta pentru preluarea locului lăsat liber de premier. Rovana Plumb este susţinută de Victor Ponta, însă Liviu Dragnea, care şi-a anunţat candidatura pe ultima sută de metri, a câştigat bătălia, semn că vizitele în teritoriu i-au adus susţinerea colegilor săi. Liviu Dragnea devine astfel preşedintele interimar al partidului.
Nu trece mult şi Victor Ponta pleacă din nou din ţară, de data aceasta în concediu. Însoţit de soţie şi de cei doi copii, premierul se duce în Statele Unite, la Miami, de unde ia un vas de croaziera din Caraibe.
După vacanţă, a venit la Bucureşti, a trecut puţin pe la Guvern şi apoi printr-un studio de televiziune.
Victor Ponta, 10 august: „Pentru mine şi pentru familia mea ar fi un lucru bun şi în vacanța asta să nu fiu premier. Poate nu se mai cheltuiau atâția bani pe supravegherea mea.
Moderator: Cine v-a supravegheat?
Victor Ponta: O agenție privată.
Moderator: Nu au fost servicii private din România?
Victor Ponta: Nu, un site din România a plătit niște oameni acolo care au stat după noi. Unde am mers eu în vacanță e un pic mai ieftin ca la Mamaia.”
Când toată lumea se aştepta mai puţin, Victor Ponta a plecat din nou. Tot fără ca lucrul acesta să fie pe agenda sa oficială. S-a dus la Tbilisi să vadă finala Supercupei Europei. Iar informaţia a venit de la premierul georgian, care a pus pe Twitter poze cu el şi cu Victor Ponta.
- Etichete:
- vacante
- victor ponta
- deplasari externe
- jurnal de calatori
- victor ponta vacante 2015
- traseu calatorie victor ponta
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News