Parlamentarii Puterii vor ca toţi cei care refuză să participe la audierile din comisia care anchetează alegerile din 2009 să fie sancţionati penal. Ei au făcut mai multe modificări legislative care acum trebuie să primească şi girul plenului reunit. Schimbările vin în contextul în care anchetarea alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost oprită pentru că Parchetul General a deschis o anchetă pe aceeaşi temă.
Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, deputaţi PSD, sunt autorii modificărillor prin care orice comisie de anchetă parlamentară va putea lucra în paralel cu o anchetă similară a Parchetului General.
Mai mult, cei invitaţi la comisie pentru explicaţii vor fi obligaţi să se prezinte sau să motiveze absenţa.
„Se înțelegea greşit, cum înţeleseseră şi colegi de-ai dumneavoastră că oricine poate să refuze orice. Şi noi acum spunem că există situaţii în care dacă refuzi îţi vei asuma anumite riscuri. Iar în alte situaţii dacă refuzi poţi să fii acuzat chiar de comiterea unor infracţiuni. (Reporter: Laura Coduţa Kovesi va putea fi determinată să vină în faţa comisiei prin această modificare?) Orice funcţionar public va fi obligat să vină în fața comisiei”, a declarat Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei juridice.
Concret, parlamentarii ar putea sesiza organele de urmărire penală pentru infracțiunea de „omisiune a sesizării”, care poate fi pedepsită chiar şi cu 3 ani de închisoare.
Conţinutul art. 267 - Omisiunea sesizării: „Funcţionarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.
„Și în această anchetă parlamentară reies fapte de natură penală, fără îndoială faptele respective sunt înaintate Parchetului. Ancheta penală e anchetă penală. Nu va face anchetă penală Parlamentul!”, a spus Florin Iordache, vicepreşedinte Camera Deputaților.
Iniţial, conducerea Parlamentului a anunţat că aleşii vor putea amenda modificările până vineri. Planul a fost pus pe repede-înainte şi în mai puţin de patru ore au fost şi adoptate în comisia de specialitate.
Liberalii au votat împotriva modificărilor, în timp ce PMP e de partea puterii.
„Se încalcă inclusiv o decizie a Curţii Constituţionale, 1231 din 2009, când s-a mai dorit introducerea obligativității prezenței la comisiile de anchetă a oricărei persoane din România. Reglementările respective au fost declarate neconstituţionale. Sperăm să le dea Dumnezeu mintea de pe urmă”, a spus Gabriel Andronache, deputat PNL.
„Cred că e foarte bine. Ne-am obișnuit ca Parlamentul să oprească mașinăriile dacă se răstește procurorul general, președintele CSM, procurorul-șef al DNA. Este timpul ca Parlamentul să devină o instituţie respectată şi cu autoritate”, a spus Traian Băsescu, președintele PMP.
Votul din plenul reunit al Parlamentului va fi decisiv în privința acestei inițiative.