Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, la ceremonia de aniversare a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1 de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă. În alocuțiune, președintele a transmis că obiectivul energetic nuclear al României este de a asigura securitatea energetică pe plan național, însă România poate deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei.
„Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securității energetice pe plan național și regional. Țara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacități energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi și moderne. Și ne dorim ca investițiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din țara noastră”, a declarat președintele.
„România are potențialul de a deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei, iar acest potențial trebuie fructificat cu hotărâre și responsabilitate. Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României și să devenim un exportator net de energie în regiune”, a mai spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a vorbit și despre colaborările cu SUA și Franța în domeniul energiei nucleare.
„Am susținut, de la bun început, necesitatea realizării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului și lucrurile încep să se miște în direcția bună. De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franța, cu care avem un parteneriat strategic puternic. România și-a propus pe termen mediu și lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU și noile tehnologii. Opțiunile noastre rămân deschise și examinăm inclusiv cele mai noi inovații din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar și alte tehnologii de ultimă generație care apar în acest sector”, susține președintele.
„În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producția internă. Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în țara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susținem 11.000 de locuri de muncă în producție, cercetare, inovație, inginerie, lucrări și producție de echipamente. Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, și va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca țară, dispunem în acest domeniu”, spune Klaus Iohannis.
Președintele i-a felicitat pe specialiștii care și-au adus contribuția, de-a lungul celor 25 de ani, la operarea în siguranță a uneia dintre „cele mai performante centrale de acest tip din lume.”
„Eforturile și profesionalismul dumneavoastră sunt recunoscute și certificate la nivel internațional, țara noastră fiind un exemplu de performanță și excelență pentru profesioniștii care activează în energetica nucleară civilă”, a mai declarat Klaus Iohannis.