Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că în cadrul NATO și al Consiliului a subliniat că Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice trebuie să fie puternic, deoarece o apărare puternică „este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă” în fața agresorului - Rusia.
„Am subliniat atât în cadrul NATO cât și al Consiliului European că Flancul Estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă.
Nu suntem singuri, avem vecini, avem parteneriatul estic. Pentru noi, Moldova este foarte importantă, ne preocupă, îi ajutăm și îi convingem și pe alții să facă același lucru. Astăzi am avut o serie întreagă de discuții în care am explicat de ce trebuie să ajutăm Moldova, care sunt problemele acolo și cum putem să ajutăm. Este într-o situație similară și Georgia. Este într-o situație complicată vestul Balcanilor”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă la sfârșitul unei zile a întâlnirilor liderilor europeni, NATO și G7.
Liderii NATO au decis joi, la Bruxelles, să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.
„Este important pentru noi în România pentru că Flancul Estic este relativ mai puțin populat în partea Mării Negre și asta ne-a îngrijorat. De aceea am solicitat în continuu să avem o prezență permanentă și acest grup de luptă va constitui o prezență aliată permanentă la noi la Marea Neagră. Prin aceste mișcări pe care le facem clar România va fi mai bine apărată, dar după părerea mea și a noastră nu trebuie să ne oprim aici, ci trebuie să facem un plan pe termen lung pentru a face Flancul Estic mult mai solid și bine apărat", a mai spus Iohannis.
„Astăzi a fost o zi foarte specială, aici, la Bruxelles. Cred că putem să spunem, a fost ziua în care am demonstrat din nou că suntem uniți. Summitul NATO a dovedit că în NATO există o abordare unitară. Suntem uniți şi vom merge uniți mai departe.
A urmat Summitul G7, care a arătat o unitate foarte clară, iar după-amiaza și în această seară, aici, la Consiliu, cred că am reușit să dovedim unitate. Am avut un musafir special, Președintele Biden a participat la Consiliu în această seară.
Tema tuturor întâlnirilor a fost, evident, Ucraina, agresiunea rusă asupra Ucrainei, măsurile pe care le-am luat, sancțiunile şi felul în care vom merge mai departe. Acest mesaj de unitate a fost şi este extrem de important.
Unitatea noastră este arma cea mai puternică în această confruntare și acest lucru trebuie subliniat de fiecare dată.
În afară de faptul că am demonstrat unitate, am reușit să discutăm şi chestiuni legate de felul cum putem să sprijinim Ucraina, în special în zona umanitară, şi aici România deja a demonstrat că știe ce trebuie făcut şi știe cum trebuie făcut.
Am instalat încă de săptămâna trecută hub-ul de la Suceava, care duce ajutoare din toată Europa, de la instituții internaționale, în Ucraina. Noi vom continua, vom continua să-i primim pe refugiații ucraineni şi cu aceste ajutoare umanitare să-i ajutăm pe cei care rămân în Ucraina”, a mai declarat șeful statului.
Editor : A.C.