Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, miercuri, în cadrul Congresului Internațional „Dialog și cooperare în Regiunile Mării Negre și Balcanilor”. „Este un eveniment care subliniază importanța dialogului și colaborării în regiunea noastră”, spune acesta.
„Felicit Universitatea din București pentru organizarea primului Congres comun al Rețelei Universităților de la Marea Neagră și al Asociației Universităților Balcanice. Este un eveniment care subliniază importanța dialogului și colaborării în regiunea noastră. Educația reprezintă fundamentul dezvoltării societăților democratice, fiind premisa esențială pentru modernizarea și evoluția națiunilor spre un nivel de trai din ce în ce mai prosper. Învățământul superior este cel care pune bazele progresului, prin misiunea sa de a înzestra studenții cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru a inova și a găsi soluțiile potrivite la provocările prezentului și la cele ale viitorului. Pe lângă educarea unor absolvenți cu înalte calificări, universitățile trebuie să fie, totodată, voci importante în societate, influențând politicile publice, stimulând implicarea civică și încurajând ideile și comportamentele care definesc comunitățile”, a transmis președintele.
În mesajul său, Klaus Iohannis a vorbit despre provocările actuale, de la schimbări climatice la contextul de securitate din regiune.
„Globalizarea, schimbările climatice, progresul tehnologic și ritmul accelerat în care lumea se schimbă impun un grad de adaptare tot mai rapid. Toate acestea generează nevoia unor specialiști în domenii emergente, iar universitățile joacă un rol fundamental în formarea de profesioniști care să răspundă cerințelor pieței muncii, aflate în continuă evoluție. În prezent, țările din regiunea Mării Negre și a Balcanilor se confruntă cu foarte multe provocări similare, extrem de complexe, având în vedere contextul de securitate generat de războiul Rusiei în Ucraina, prețurile ridicate la gaze și energie, dar și inflația. Pentru a găsi soluții inovatoare în abordarea acestor provocări, este necesară creșterea gradului de cooperare inter-universitară. Comunitățile academice trebuie să depună eforturi comune, astfel încât, înglobând diferite perspective și idei în cercetările efectuate, acestea să ofere rezultate valoroase și de impact”, spune președintele.
„În perioadele dominate de crize, valorile care ne definesc societățile, inclusiv democrațiile noastre, sunt puse la îndoială și testate. Cu atât mai important este rolul universităților, care își pot ajuta studenții să dobândească abilitățile și competențele necesare combaterii dezinformării, să aibă opinii informate și să devină membri activi ai comunităților lor. Criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19 a avut un impact considerabil asupra procesului educațional. Multiplele schimbări și evoluții ale valurilor pandemice au pus presiune pe universități, care au fost nevoite să se adapteze și să organizeze cursurile la distanță, astfel încât efectele negative ale acestei perioade să fie cât mai puțin resimțite de către studenți”, se arată în mesajul său.
Președintele Klaus Iohannis a salutat implicarea universităților în criza refugiaților ucraineni și în ajutorul oferit acestor.
„Traversăm în prezent o criză de securitate profundă, declanșată odată cu agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Mediul academic a condamnat războiul neprovocat, iar universitățile au oferit asistență refugiaților, prin campanii de strângere de fonduri, oferind cazare în campusurile studențești sau sprijin pentru studenții ucraineni. Iată, așadar, ce impact social semnificativ pot avea universitățile. Acestea trebuie să continue să fie un factor al schimbării, promovând relațiile dintre diversele culturi, toleranța și consolidarea coeziunii sociale. Sunt sigur că, lucrând mai mult împreună, universitățile din regiunile Balcanilor și Mării Negre vor putea depăși provocările actuale, oferind în același timp perspective inovatoare și motivând studenții să învețe și să contribuie la dezvoltarea economică și culturală a țărilor noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.
Editor : R.K.