Discuţiile au început cu atacuri între deputaţi.
Daniel Iane, deputat PNL: Să-i sugeraţi mult preţuitei noastre colege, doamna Birchall, să încerce să fie un pic mai sintetică. Dacă distinsa noastră colegă se simte cumva nevorbită şi vrea să vorbească - şi chiar vrea să vorbească -, eu mă ofer să o invit la o cafea şi să o ascult.
Ana Birchall, deputat PSD: Invitaţia dumneavoastră este respinsă. Categoric nu.
Theodor Nicolescu, deputat PNL: Doamna Birchall, suntem la Comisia Juridică, nu la comisia de invitat la cafea.
Şicanele nu s-au oprit aici. Liberalii au susținut că puterea vrea legea doar la televizor, pentru că în comisie mulţi social-democraţi au fost absenţi.
Discuţiile pe marginea legii au durat mai puţin de trei ore, timp în care s-a dezbătut un amendament adoptat doar de principiu: introducerea procedurii administrative pentru debitori, ca o alternativă la instanţă. Aleşii nu s-au hotărât, însă, cine ar trebui să controleze această etapă. La final, deputaţii au decis să se reia dezbaterea în momentul în care Ministerul Justiţiei va veni cu amendamente.
„Nu. Nu s-a stabilit o dată, pentru că depinde efectiv de viteza cu care dumnealor vor reuşi să lucreze. Cel târziu luni să avem dezbaterea finală în comisie pe lege, să avem raportul şi, de ce nu, luni sau marţi să intre la plen, în Camera Deputaţilor”, a spus deputatul PNL Theodor Nicolescu.
Săptămâna trecută, odată cu apariţia crizei francului elveţian, Comisia Juridică a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să dezbată, de urgenţă, proiectul insolvenţei persoanelor fizice. Deputaţii ar fi vrut ca legea să fie gata săptămâna aceasta şi chiar să o adopte într-o sesiune extraordinară a Camerei.