„Îndrăzneala” referendumului din 2012. Crin Antonescu: Nu știu la ce preț se referă domnul Ponta

Data publicării:
antonescu ponta mediafax

Crin Antonescu a declarat, la Digi24, că nu e de acord cu afirmațiile premierului Victor Ponta, care a spus astăzi că plătește împreună cu el prețul pentru „îndrăzneala” de a încerca să-l suspende în 29 iulie 2012 pe Traian Băsescu.

În ce mă privește, eu nu am invocat niciodată atunci când am renunțat la conducerea PNL faptul că aș plăti vreun alt preț decât acela că partidul pe care l-am condus nu a reușit să atingă un anumit scor, să dovedească o anumită forță, cu care să continue un proiect politic. Pentru că eram liderul acestui partid, am asumat, fie și singur, consecințele”, a spus Crin Antonescu, fost copreședinte USL, la Digi24.

Domnul Ponta nu știu la ce preț se referă și nu pot vorbi în numele domniei sale”, a subliniat el.

Despre referendumul de acum trei ani, Crin Antonescu a spus că poartă amintirea unui act politic pe care l-a parcurs cu bună-credință și cu maximă corectitudine democratică, dar mai ales amintirea dureroasă a unui moment politic din istoria României în care ceea ce este esențial într-o democrație - voința exprimată democratic a oamenilor - fost anulată, ignorată.

E o amintire amestecată, dar prevalează din punctul meu de vedere această părere de rău”, a subliniat el.

Întrebat dacă a fost un moment incorect pentru români, Crin Antonescu a răspuns că da. „Se corectează greu, pe o durată destul de lungă și în primul rând încercând să așezăm adevărul despre aceste lucruri”, a continuat el.

În fond, ce e mai grav? E grav că probabil multora dintre cele opt milioane și jumătate de oameni care au votat – șapte milioane și jumătate care au votat într-un anumit sens – s-a generat sentimentul că votul lor nu contează, că marile decizii privitoare la soarta unei țări nu se iau de către ei. Acest lucru se repară dându-le sentimentul legat de ce se întâmplă pe scena publică, politică, că votul lor e decisiv. Nu cred că suntem neapărat foarte serios - sau că sunt liderii politici ai României de astăzi, pentru că nu mă mai număr printre ei - angajați pe această cale. Dar calea, categoric, este aceasta”, a punctat Crin Antonescu.

Fostul lider PNL a spus că „în legătură cu ceea ce era esențial în această decizie, nicidecum” nu i s-a schimbat perspectiva asupra acelui moment după acești trei ani și a adăugat că suspendarea „legitimă și oportună a cuiva ca Traian Băsescu era necesară”. Totodată, el și-a exprimat speranța că cei care atunci nu erau de acord cu suspendarea președintelui să vadă „ce a însemnat regimul Băsescu și de ce această decizie era salutară”.

Crin Antonescu a spus că nu are resentimente față de Victor Ponta, dar că nu are cum să nu se despartă. „Pentru că avem o problemă fundamentală: eu pot să fiu de acord cu el, și chiar sunt, numai că nu sunt prim-ministrul României”, a explicat Crin Antonescu. Fostul lider liberal l-a criticat pe Victor Ponta pentru că a spus că nu există democrație în țara în care el însuși este șef al Guvernului.

Este o situație, și logică, și politică, inacceptabilă ca un om aflat într-o asemenea funcție de conducere și de decizie într-un stat să spună că în statul acela nu există democrație și dreptate. Asta este drama și situația penibilă din punct de vedere politic a lui Victor Ponta. Ar trebui de îndată ca în fiecare zi să facă câteva ceva pentru ca aceste lucruri să fie posibile. Dacă nu poate, evident să părăsească această calitate”, a mai spus Crin Antonescu.

Fostul lider USL a spus că nu se putea face altceva diferit în acel moment și nu consideră că are vreo vină, referitor la pasajul scris de Victor Ponta pe Facebook: „Crin Antonescu şi cu mine am fost atunci liderii acelui fenomen excepţional - avem meritul de a-l fi reprezentat şi vina de a nu fi dus la capăt voinţa oamenilor!”.

Nu aveam cum forța, printr-o decizie a Parlamentului sau alt fel de decizie, peste decizia Curții Constituționale”, a comentat Crin Antonescu, referitor la faptul că CCR a invalidat referendumul. Cu toate acestea, dacă este vorba de ce a urmat după referendum și anume ducerea la capăt a promisiunilor USL, își asumă o parte din vină.

Citiți și Victor Ponta susţine că plăteşte acum preţul pentru „îndrăzneala” de a-l suspenda pe Traian Băsescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...