Forţele politice de dreapta trebuie să se coalizeze pentru a putea câştiga următoarele alegeri, iar capitalul pe care Dacian Cioloş îl are nu poate fi ignorat. Este ceea ce spune primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, în interviul acordat Digi24 în emisiunea „În fața ta”.
Ilie Bolojan consideră că nu Dacian Cioloș este cel care a tras în jos PNL-ul la ultimele alegeri parlamentare. Găsește, însă, explicații pentru nemulțumirea care s-a iscat în partid, după alegeri, în legătură cu fostul premier.
„Nu cred că Dacian Cioloș a fost o cauză, legat de scorul PNL. E adevărat că din poziția de prim-ministru, guvernul ar fi putut să acționeze și într-un sens politic, dar aici dânsul a preferat să se păstreze, totuși, într-o poziție de neutralitate, așa cum s-a angajat, cu toate că șefii din serviciile deconcentrate, care au rămas în funcție în aproape toate județele de pe vremea guvernului Ponta, au fost implicați în campanie din partea PSD. Și atunci guvernul era un fel de uriaș cu picioarele de lut, un guvern tehnocrat cu picioare PSD-iste, ceea ce a generat și asta discuții, pentru că primarii PNL s-ar fi așteptat ca, dacă un guvern vrea să continue, să acționeze ca și cum ar fi fost un guvern politic”, a explicat Ilie Bolojan.
Edilul de la Oradea consideră că tatonările care au avut loc în ultimul timp între PNL /USR și Dacian Cioloș au eșuat, pentru că fostul premier a vrut să evite o eventuală pierdere în planul imaginii.
„Cred că dl Cioloș, prin ceea ce a făcut în aceste zile, a evitat, într-o formă sau alta, o intrare directă în politică, probabil nedorind să participe la o competiție - nu neapărat să candideze dânsul, dar să facă parte dintr-o echipă, într-o formulă sau alta - pentru că întotdeauna din această competiție politică mai rămâi cu vânătăi, cu critici”, a spus Ilie Bolojan.
Întrebat dacă vede separat drumul lui Dacian Cioloș de PNL, Ilie Bolojan a răspuns: „Există câțiva oameni pe care România îi are calificați în relația cu Bruxelles-ul, unul dintre ei e dl Cioloș, dar și ceilalți pe care îi avem, de la Leonard Orban, Corina Crețu...În momentul în care ai fost premier, ai obligația față de țară să o servești până la capăt. Inclusiv, dacă ai un capital politic, să-l pui într-o cauză bună și eu cred că dacă ne gândim să maximizăm tot ce are partea de centru-dreapta pentru alegerile prezidențiale, fără o susținere puternică de pe partea dreaptă, dacă Iohannis va mai candida, nu va fi ușor. De asemenea, dacă vrem să câștigăm alegerile parlamentare din 2020, trebuie să ne gândim la coalizarea forțeloir de dreapta. Nu s-ar putea exclude, cred eu, capitalul pe care îl are Dacian Cioloș”, a punctat Ilie Bolojan.
Nu candidează la şefia PNL
Pe de altă parte, Ilie Bolojan a precizat că deşi au fost discuţii cu privire la posibilitatea ca el să candideze la şefia PNL, în prezent nu are această intenţie. Mai mult de atât, fostul secretar general al Partidului Liberal spune că, în prezent, PNL are nevoie mai mult de o echipă decât de un preşedinte.
Întrebat dacă s-a pus în partid problema ca el să candideze pentru şefia liberalilor, Ilie Bolojan a răspuns: „Este adevărat că am avut astfel de discuţii, dar azi nu am această intenţie pentru că este greu să conduci un partid din Oradea, de la Cluj sau din altă parte, pentru că preşedintele, mai ales în situaţia în care este azi PNL - un partid în opoziţie care trebuie reconstruit, trebuie să fie în permanenţă la sediul central.”
Bolojan a spus că atâta vreme cât organizaţiile judeţene cu rezultate notabile la alegerile parlamentare nu s-au pronunţat în această chestiune, o candidatură ar fi o aventură.
„Atunci când te gândeşti la o astfel de funcţie, dacă nu vrei să fie doar o aventură candidatura, trebuie să beneficiezi de susţinerea unor organizaţii care au oameni care au confirmat şi pe baza cărora poţi face un schelet pe care să reconstruieşti partidul. Cât timp aceste organizaţii nu se pronunţă, orice fel de candidatură este doar un anunţ”, a spus Bolojan, dând ca exemple organizaţiile din Botoşani, Suceava, Neamţ, Prahova, Braşov Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş.
„PNL are nevoie de o echipă, nu neapărat de un preşedinte”, a mai spus Bolojan.
Până acum, şi-au anunţat intenţia de a candida pentru postul de preşedinte PNL, la Convenţia din 17 iunie, Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban, iar Cristian Bușoi, președinte PNL București, a spus că va candida, dacă demersul va fi validat de organizația locală pe care o conduce.
Interviul integral îl puteţi urmări AICI.
Citiţi şi: De ce primarul din Oradea a trecut la măsuri de austeritate