Premierul Victor Ponta a apărut cu o cămaşa inscripţionată cu steagul Germaniei la întâlnirea informală de la Tulcea cu liderii PSD.
Observatorii scenei politice spun că nimic nu este întâmplător atunci când vine vorba despre vestimentaţia liderilor.
„E cla că domnul Ponta are un interes aparte, pentru că Angela Merkel şi partidul pe care îl conduce nu i-au fost favorabile în 2012. Probabil că domnul Ponta încearcă să se apropie de Angela Merkel, pentru a primi la un moment dat girul acesteia în alegerile prezidenţiale”, afirmă Andrei Ţăranu.
În România se poartă frecvent dispute politice pe temă vestimentară. În 2011, Elena Udrea l-a acuzat pe Victor Ponta că poartă un pulover de 600 de euro, de la o firmă de renume. În replică, acesta a postat pe blogul personal un clip parodie, completat de o scurtă propoziţie: „În aceste condiţii eu mă retrag rapid din "războiul hainelor", că sigur câştigă dna. Udrea!”.
La începutul acestui an, premierul a propus să vândă genţile Elenei Udrea, pentru a aduce la buget bani de pensii şi salarii. Liderul PMP a venit cu o altă sugestie: să-şi vândă Victor Ponta puloverele.
Cunoscut pentru nonconformismul său, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a defilat în tot felul de costume. Apariţia care a provocat cel mai mare scandal a fost cea din 2009, când, la o defilare de modă, a purtat costumul unui ofiţer nazist. În cea mai recentă apariţie a sa la carnavalul de la Mamaia, Radu Mazăre s-a costumat în Ştefan cel Mare, ceea ce a stârnit mânia unei organizaţii ortodoxe.
„Când am hotărât să îl interpretăm pe Ştefan nu mi-am imaginat că va stârni acest sfânt, acest domnitor, atâtea pasiuni”, a spus atunci Radu Mazăre.
Specialiştii spun că politicienii sunt îndelung sfătuiţi cu privire la ţinute şi că folosesc hainele ca mijloc de transmitere a unor mesaje politice. Uneori, politica impune moda. Şi, alteori, moda sancţionează politica.