ACTUALIZARE 13.30. Şedinţa UNPR a durat aproximativ 20 de minute.
La plecare, Gabriel Oprea a evitat încă o dată să răspundă întrebărilor legate de deplasarea sa, respectiv de unde venea şi unde se ducea.
„Voi răspunde ca martor la toate întrebările procurorilor. Vă spun privindu-vă în ochi, se va dovedi de unde am venit. Am fost la instituţii ale statului român”, a declarat ministrul de Interne.
ACTUALIZARE 13.10. Gabriel Oprea a evitat să spună în ce consta urgenţa deplasării din seara de 20 octombrie, când poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa în misiune.
Gabriel Oprea a fost întrebat de reporterul Digi24 care era urgenţa deplasării, iar vicepremierul a răspuns: „Urgenţa în primul rând, e vorba doar de un echipaj de poliţie pe care l-a avut mereu orice ministru de Interne. Sunt norme, instrucţiuni, iar Parchetul cu celeritate va stabili cu adevărat adevărul. Tragedia e că a murit un coleg”.
El a evitat să facă alte precizări spunând că este o anchetă în curs, dar a subliniat: „Nu avem nimic de ascuns”.
„Eram la serviciu şi se va dovedi acest lucru. Nu am avut nicio zi de concediu în această perioadă, am muncit foarte mult”, a subliniat Gabriel Oprea.
Parlamentarii UNPR vor să stabilească strategia politică pe viitor, după ce ieri Klaus Iohannis l-a sfătuit pe Gabriel Oprea să-și dea demisia, în urma scandalului în care un polițist a murit în timp ce deschidea coloana președintelui UNPR deși acesta nu ar avea dreptul la o coloană oficială. Accidentul a avut loc în urmă cu o săptămână pe strada Știrbei Vodă.
Nimeni din conducerea UNPR nu îi va cere lui Gabriel Oprea să-și dea demisia, astfel că liderul partidului se pare că are întreaga susținere. Așadar, membrii UNPR vor să înceapă să răspundă atacurilor care vin din partea PNL.
Citiți și
„L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia. După părerea mea întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală”, a spus Klaus Iohannis, preşedintele României.
La două ore de la declaraţia preşedintelui, a venit şi răspunsul, printr-un comunicat transmis de partidul pe care vicepremierul îl conduce.
„Sfatul transmis de președintele Klaus Iohannis poate fi pus în contextul opțiunilor exprimate frecvent de domnia sa în ceea ce privește culoarea politică a Guvernului. O demisie la acest nivel de responsabilitate și, implicit, asumarea unei vinovății care nu există, nu pot fi nici monede de schimb politic și nici artificii mediatice. (...) Nu sunt vinovat și, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului”, susţine Gabriel Oprea, într-un comunicat UNPR.
Şi premierul Victor Ponta pune cererea preşedintelui pe seama unor calcule politice.
„Domnul Iohannis vrea să profite de orice ocazie, chiar şi de moartea unui tânăr, ca să-şi pună Guvernul domniei sale, ceea ce mie mi se pare de un cinism extraordinar”, a susținut Victor Ponta, premierul României.
Abia după șase zile de la accident vicepremierul a făcut prima declaraţie publică. Ieşirea acestuia la rampă nu a răspuns însă multor întrebări.
- În ce misiune era plecat Gabriel Oprea?
- Avea dreptul la coloană oficială?
- Cine se afla în maşina vicepremierului?
„Accidentul s-a petrecut în timpul unei deplasări în scop profesional. Detaliile au fost deja puse la dispoziţia Parchetului. La un moment dat coloana s-a oprit, nu am ştiut de ce, nu am văzut accidentul, nu am ştiut că a fost vorba despre un accident. Am văzut doar maşina din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti alergând. Unul ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina mea a pornit de pe loc. Maşina de Poliţie şi cei doi colegi au rămas acolo. Abia după ce am depăşit locul accidentului, am aflat ce s-a aflat”, a spus Gabriel Oprea, ieri, într-o declarație de presă.
Explicaţiile lui Gabriel Oprea nu au fost convingătoare. Aproape 200 de oameni au cerut din nou în stradă demisia acestuia, după ce duminică circa 1.000 de oameni au mărșăluit în București pentru a-i cere acestuia să-și dea demisia.