Principalele declarații ale președintelui:
Ieri am participat la Bruxelles la o reuniune într-un format mai puțin obișnuit, a cărei temă a fost gestionarea fluxurilor migratorii către Europa de Vest.
Întâi, problematica a fost cum îi sprijinim pe cei aflați în nevoie de protecție internațională, cum le asigurăm adăpost.
S-a discutat cum să facem mai strânsă cooperarea din regiune și cum să facem schimbul de informații mai eficient.
În fine, tema care a fost reluată de fiecare dată – cum gestionăm frontierele externe ale Uniunii Europene. S-a agreat sporirea capacităților de recepție în Grecia și în țările aflate pe ruta migrației. Se va face cu ajutorul Comisarului ONU pentru Refugiați. Va putea fi activat și mecanismul de protecție civilă al UE.
România nu este nici țară de tranzit, nici destinație pentru refugiați. Am participat la reuniune pentru că organizatorii au considerat că așa e bine, că România e aproape de zona în care există aflux de refugiați.
Am propus un sprijin sporit pentru Grecia, pe de altă parte, o mai bună cooperare cu Turcia, dar și o mai bună cooperare între statele aflate pe ruta migrației.
Cred că pe tema migrației trebuie să avem o abordare echilibrată și responsabilă, dar este nevoie de un plan care să cuprindă toate aspectele acestei chestiuni.
______________
Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de accidentul în care din nefericire a murit un polițist, am avut o intervenție ieri și în continuare, astăzi, l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuție pentru că am vrut să primesc informații suplimentare. Am avut o discuție în cursul acestei seri. L-am sfătuit pe dl Oprea să-și dea demisia.
Întrebări:
Dvs. personal știți ce s-a întâmplat în seara accidentului? V-a spus dl Oprea? Ați solicitat instituțiilor abilitate un raport complet? Era o situație de urgență?
Eu cunosc aspectele relatate chiar de dl Oprea, dar restul circumstanțelor nu trebuie soluționate de serviciile secrete, ci de procurori. Este o anchetă în curs și aștept rezultatele anchetei.
Îl credeți pe dl Oprea?
Vă rog, altă întrebare.
Ce răspuns v-a dat dl Oprea? Cât de des folosea Gabriel Oprea coloana oficială și dacă aveți informații, alți oficiali din Guvern care abuzează de acest lucru?
Nu am solicitat astfel de informații, iar ce va face dl Oprea va decide și probabil va face și un anunț public pe această temă.
De ce l-ați sfătuit să-și dea demisia?
Pentru proasta gestionare a crizei. Lumea are dreptul la informații, la luări de poziții publice din partea celor implicați. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest subiect a fost catastrofală. Nu m-am referit la partea penală, care ține de procurori.
I-ați dat un termen?
Nu.
Despre relația cu premierul. Ce propuneți ca imaginea României să nu aibă de suferit?
Eu îmi fac treaba. Dl Ponta este foarte belicos în ultima vreme și impresia mea este că prin această atitudine crede că oamenii uită că este judecat penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.
Despre fotografia lui Dan Mihalache.
Pur întâmplător, eu sunt parte la toate aceste întâlniri și pot să vă spun că la nicio întâlnire nu am constatat o astfel de poziție. Dacă între întâlniri omul este în pauză, este inadecvat să fie fotografiat și să se creadă că doarme în întâlniri oficiale. Este o încercare de denigrare.
Dacă Gabriel Oprea nu demisionează?
Eu dau sfaturi, dar demisia este un act unilateral. Nu discutăm despre ce va fi după, ci despre ziua de astăzi.
Ați vorbit cu Ponta?
Am vorbit la telefon și l-am invitat mâine la o discuție.
Despre ordonanța privind protecția SPP pentru președinții de partide.
Am avizat acest proiect. Mi s-a părut o idee bună. Inițiator este SPP.
Comunicarea cu celelalte entități ale statului?
Comunicarea instituțională funcționează, chiar dacă unii, din când în când, confundă sediul propriu cu locuri precum gara, unde se folosește și un limbaj colocvial.
E adevărat că-l chemați des pe Oprea la cafea?
Nu am băut cafea cu dânsul. Când m-am întâlnit cu vicepremierul am discutat chestiuni de siguranță națională.
Despre clasarea dosarului Revoluției.
Am luat act. Căile prevăzute de lege pentru a contesta o astfel de rezoluție sunt foarte clare. Cred că trebuie mers pe calea contestării, prevăzută de lege.
Premierul spunea că i-ați cerut lui Oprea să rupă coaliția și că-l veți numi premier.
Mă întrebați despre zvonuri?
I-ați cerut?
Nu.
Dacă v-ați fi aflat în situația vicepremierului Oprea ați fi demisionat?
Sper să nu mă aflu într-o astfel de situație.
Dar într-o astfel de situație, decizia pe care ați fi luat-o ar fi fost demisia...
Nu cred că există două situații de criză identice. Răspunsul trebuie să fie adecvat situației. Până acum cred că am avut răspunsuri adecvate situațiilor în care m-am aflat. Așa o să acționez și în continuare.
Cum vedeți relația cu Guvernul României, cu un premier căruia i-ați cerut demisia și unui vicepremier căruia i-ați cerut demisia?
Instituțional complexă.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va susţine luni, 26 octombrie a.c., ora 19.00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Declaraţiile vor fi transmise LIVE de Digi24 şi vor putea fi urmărite pe digi24.ro.