Miniștrii de externe se reunesc la Bruxelles pentru a decide reacția UE după turneul lui Orban în Rusia, China și SUA

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Turneul lui Viktor Orban provoacă dureri de cap celor de la Bruxelles. Foto: Profimedia

Luni va fi o zi interesantă la Bruxelles. Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc lla Bruxelles, pentru prima dată de la vizitele premierului ungar Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China şi Statele Unite, şi este de aşteptat ca la reuniune să se discute care ar trebui să fie reacţia blocului comunitar faţă de acest turneu. De precizat că vizitele lui Orban nu au avut girul UE, informează duminică EFE, preluată de Agerpres.

Nu are mandat să vorbească în numele blocului comunitar

Ţările UE - toate cu excepţia Slovaciei - şi instituţiile UE au condamnat întâlnirile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, chinez, Xi Jinping, şi cu fostul preşedinte al SUA şi candidat republican la scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, Donald Trump, insistând că nu are mandat să vorbească în numele blocului comunitar despre războiul din Ucraina.

Dar Cei 27 au păreri împărţite în ceea ce priveşte modalitatea de a-şi arăta nemulţumirea: ţările membre nu se pun de acord dacă ar trebui să boicoteze reuniunile informale desfăşurate în timpul preşedinţiei semestriale a Ungariei în fruntea Consiliului UE, prin trimiterea la aceste reuniuni a unor oficiali de rang inferior în locul miniştrilor de resort sau să facă altceva.

Ţările Baltice, Polonia şi unele ţări nordice au avertizat deja că miniştrii lor nu vor participa la aceste întâlniri, în timp ce Austria s-a distanţat de boicot.

Comisia Europeană a informat la rândul său că ai săi comisari nu vor participa la reuniunile informale, astfel că Bruxellesul va fi reprezentat de înalţi funcţionari, într-o decizie care a fost luată fără consultarea guvernelor, potrivit mai multor surse diplomatice.

Cu toate acestea, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, va participa la summitul informal pe care liderii europeni îl vor organiza în Ungaria pe 8 noiembrie.

În acest context, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ia în calcul posibilitatea de a înlocui o întâlnire pe care miniştrii de externe şi ai apărării ar urma să o aibă în perioada 28-30 august la Budapesta cu o alta, la Bruxelles.

Înainte de a lua o decizie, Borrell vrea să aştepte pentru a discuta luni această problemă cu miniştrii de externe ai UE, au dat asigurări mai multe surse diplomatice.

Sprijinul Ucrainei și veto-ul Ungariei

Dincolo de analiza răspunsului lor la deplasările lui Orban, miniştrii vor vorbi din nou despre sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, deşi această discuţie este marcată şi de vetoul Ungariei faţă de alocarea a 6,6 miliarde de euro din Fondul European de Sprijin pentru Pace cu care UE a finanţat livrările de armament.

Un alt punct în care discuțiile sunt divizate este cel referitor la situația din Orientul Mijlociu. Spania şi Irlanda conduc grupul de ţări care doresc să abordeze subiectul respectării drepturilor omului în războiul din Gaza, în timp ce Germania se află în fruntea unui alt grup de state europene care se opun unei astfel de abordări.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale