Senatorii şi deputaţii şi-au început anul cu o vacanţă. Toată luna ianuarie au fost liberi. Apoi, atât de Paştele Catolic şi de cel Ortodox şi-au mai luat câte o săptămână de relaxare, după care toată luna mai au participat la campania electorală pentru alegerile europarlamentare. În iunie au venit la serviciu, dar nu au apucat să se obişnuiască prea mult cu munca. În iulie au intrat în vacanţa de vară.
S-au întors la muncă pe 1 septembrie când a început oficial sesiunea parlamentară de toamnă, doar că nu au zăbovit foarte mult. Au stat o lună, dar la 1 octombrie deja au plecat din nou în circumscripţii pentru a participa la campania electorală pentru prezidenţiale şi se vor întoarce abia în a doua jumătate a lunii noiembrie după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale."
„Dacă veţi face un calcul, veţi constata că anul acesta parlamentarii au fost în vacanţă şase luni. Nici măcar copiii la şcoală nu beneficiază de atâta vacanţă”, spune Ioan Oltean, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
Inevitabil au apărut şi restanţele. La Senat se tergiversează discutarea avizării începerii urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu şi Serban Mihăilescu.
De asemenea, au lăsat nediscutate două ordonanţe extrem de importante, ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului. Prima privind traseismul aleșilor locali, cea de-a doua vizează desfiinţarea secţiilor speciale pentru alegerile prezidenţiale, astfel încât orice cetăţean care nu se află în localitatea de domiciliu poate vota la orice secție.
În toată acestă perioadă, parlamentarii şi-au încasat toate beneficiile financiare. Fiecare parlamentar primeşte o indemnizaţie de 5.000 de lei, 4.000 de lei pentru cazare şi aproape 10.000 de lei pe organizarea cabinetului parlamentar din colegiul său.
„Parlamentul nu este fabrică de legi. Un parlament nu se evaluează după câte legi a votat, ci după calitatea lor”, spune însă Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.