Proaspăt purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat, Dan Şova îşi exprimă speranţa că îl va vedea pe Victor Ponta intrând în cursa pentru alegerile prezidenţiale. Dan Şova tocmai a demisionat marţi din funcţia de ministru al Transporturilor.
„O să fac tot ce pot ca în aceste patru luni care urmează să reuşim să aducem la Cotroceni un om tânăr, un camarad, care înţelege ce vor românii şi care a demonstrat că are un proiect pentru România fundamental diferit faţă de ce s-a întâmplat în ultimii ani. (...) Bineînţeles că la Victor Ponta mă refeream. Nu doar că îmi doresc, dar am convingerea că va fi candidatul PSD la preşedinţie”, a spus Dan Şova marţi, la preluarea funcţiei de purtător de cuvânt.
„În urma unei discuţii pe care am avut-o, domnul Şova vrea să se implice mai mult în partea de comunicare politică, în campania electorală. Va fi purtătorul de cuvânt al PSD”, anunţase anterior premierul Victor Ponta, precizând că fostul ministru „se va implica pe partea de pregătire a comunicării politice până în noiembrie”.
Dan Şova este vicepreşedinte al PSD. A fost numit în martie 2014 ministru al Transporturilor, după ieşirea PNL de la guvernare, şi a condus anterior Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.
Fost avocat, asociat al Casei „Şova şi Asociaţii”, Şova este doctor în drept, membru PSD din 2003 şi senator din 2008.
El a mai îndeplinit funcţia de purtător de cuvânt timp de câteva zile în 2012, încheiată abrupt în urma unor declaraţii cu privire la Holocaust. Pe 5 martie 2012, el a afirmat într-o emisiune televizată că nici un evreu nu a avut de suferit pe teritoriul României datorită mareşalului Antonescu.
Declaraţia lui Dan Şova a fost condamnată de comunităţile evreieşti din România şi din alte ţări, precum şi de organizaţii internaţionale, iar împotriva acestuia a fost depusă şi o plângere legală privind încălcarea legii care interzice negarea Holocaustului.
Şova a fost retras imediat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Ulterior, a mers la Washington, la Memorialul Holocaustului, iar la întoarcere a declarat că afirmaţia sa a fost ignorantă, şi-a cerut scuze şi a retras-o, arătând că după studiul a sute de pagini de documente a înţeles „soarta dramatică” pe care au avut-o evreii din România.