Președintele USR, Dan Barna, a comentat la Digi24 cazul Sorinei, fetița de din Baia de Aramă care a fost scoasă de un procuror din casa fostei asistente maternale în care crescuse. Barna spune că un caz similar se poate petrece oricând, pentru că personalul din domeniul protecției copilului sunt slab pregătite.
„Operațiunea de vineri este situația clasică de Acar Păun, când trimiți oameni nepregătiți să rezolve lucruri. Procurorul, asistentul maternal. Cei implicați sunt depășiți de competențele necesare. Acel caz nu a fost o excepție, că un om a greșit într-un loc. Această situație s-a mai întâmplat, se poate întâmpla din nou, pentru că sistemul e degradat din punct de veder al pregătirii profesionale într-un domeniu sensibil”, a spus Dan Barna la Jurnalul de seară.
„E o zonă în care nivelul de pregătire e deficitar”, a spus el, adăugând că în cei 20 de ani în care a lucrat pe proiecte cu fonduri europene au fost și proiecte referitoare la domeniul protecției copilului și a remarcat „calitatea slabă a resursei umane”, în condițiile salariilor mici și lipsei de perspective cu care se confruntau asistenții sociali.
„Sunt situații delicate unde răspunsurile presupun pregătire psihologică. A fost o situație în care nimeni nu a avut nicio soluție”, a spus Dan Barna.
El a spus că în legislație primează „interesul superior al copilului”, dar în multe cazuri acesta nu este respectat.
„Vorbim doar de niște funcționari care completează niște formulare și aici se termină interesul superior al copilului – sunt rapoarte aproape copiate unul după altul. Un copil e o victimă certă a unui astfel de mecanism. Asistent social e un refugiu în ziua de azi, salariile sunt mici, nu există pregătire”, a spus Barna, comentând informația că doar 30% dintre asistenții sociali au pregătire în domeniu.
Pe de altă parte, a spus el, „asistența socială e o slujbă de inspirație personală, sunt și oameni în care există har”. Barna a dat exemplul lui Alin Arsu, până azi consilier general al Capitalei, care i-a luat locul lui Cristian Ghinea în Parlament.
Revenind la cazul Sorinei, Barna spune că nu este vorba despre o adopție internațională, având în vedere că fetița a fost adoptată de o familie de români stabiliți în SUA. Amploarea cazului este dată de faptul că imaginile au stârnit multă emoție în societare, iar „reacția autorităților e în mare măsură dată de reactivitatea societății”.
Fetița din Baia de Aramă a fost adoptată de o familie de români din America, după ce nicio familie din țară nu a dorit să o adopte, potrivit autorităților. Și fosta asistentă maternală a dat de două ori declarație că nu dorește adopția, potrivit VeDemJust. Pe de altă parte, familia la care a crescut fetița până acum spune că i-a fost refuzată adopția.
Familia adoptivă o acuză pe femeia care a crescut-o pe Sorina că a încercat să o manipuleze şi să îi inducă ideea că noii părinţi ar vrea să îi facă rău. Potrivit acestora, din 2012 şi până în prezent, Sorina a fost internată în spital de 3 ori, pentru diverse afecţiuni, inclusiv pentru malnutriţie. Mai mult, timp de aproximativ 5 ani, copila a fost refuzată de 122 de familii din România înscrise pe lista de adopţii. Până şi asistentul maternal, în grija căruia s-a aflat Sorina în ultimii ani, ar fi refuzat în scris adopţia micuţei.
Cazul a generat şi proteste. Zeci de oameni au demonstrat în această dimineaţă în Baia de Aramă, oraşul în care a trăit până acum copila adoptată. Oamenii sunt nemulţumiţi de felul în care au acţionat autorităţile.
Şi Viorica Dăncilă a ajuns să se implice în ce priveşte cazul fetiţiei. Prim-ministrul a cerut sâmbătă efectuarea unei anchete în cazul fetiţei ridicată de acasă pentru a fi dată în adopţie unei familii din SUA, subliniind că persoanele care vor fi găsite vinovate vor fi sancţionate.