Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea anunță că anul acesta au avut loc, până acum, 89 de intervenții în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină. Cu rachete antigrindină. Numărul total al rachetelor folosite în cele 89 de intervenții se ridică la 3301 și acțiunea va continua. Ministrul Daea declară în exclusivitate pentru Digi24.ro că sistemul cu rachete antigrindină va fi extins pentru toată suprafața României. Anul trecut au fost lansate 5276 de rachete antigrindină, în mai multe zone din țară. Costul total al rachetelor lansate anul acesta se ridică la 10,7 milioane de euro.
În subordinea ministerului Agriculturii condus de Petre Daea există o instituție care are ca principal obiect de activitate topirea grindinii și formarea de ploi. Aceasta se numește Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În cadrul instituției lucrează 36 de persoane, ei fiind conduși de generalul Gheorghe Căunei Florescu, în funcție din 2014, când a fost emis actul normativ de înființare al acestei Autorități.
10,7 milioane de euro cheltuite pe rachete în 2022
Cea mai mare parte a bugetului instituției din subordinea ministrului Petre Daea se duce pe “realizarea activităților de exploatare operațională și achiziție rachete antigrindină”, după cum rezultă dintr-un raport de activitate pe anul 2021 al Autorității, consultat de Digi24.ro.
Mai concret, anul trecut au fost cheltuite 86,2 milioane de lei (circa 17,6 milioane de euro) pe aceste rachete antigrindină, adică 78,5 % din bugetul de execuție al instituției. În același document se spune că pe parcursul anului trecut, din aprilie și până în octombrie, au fost lansate 5276 de rachete antigrindină. Un calcul simplu ne spune că prețul pentru achiziția și exploatarea operațională a unei singure rachete antigrindină este de circa 3200 de euro.
Anul acesta, în perioada 15 aprilie - 11 august, au fost lansate deja nu mai puțin de 3301 rachete antigrindină - se spune într-un comunicat recent dat de Ministerul Agriculturii. Toate aceste 3301 rachete au fost lansate din 99 de puncte operaționale aflate în Prahova, Iași, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș. Asta înseamnă că suma cheltuită de la bugetul de stat pentru rachetele antigrindină, doar în prima parte a anului în curs, se ridică la 10,7 milioane de euro.
Ce sunt rachetele antigridină
Directorul Autorității, Gheorghe Căunei Florescu, susține că aceste intervenții în atmosferă nu prezintă nici un risc. “Noi controlăm fenomenul 100%. Avem tehnologie de ultimă oră. Unde noi am acționat nu au fost fenomene de cădere a grindinei”, afirmă Căunei Florescu.
El susține că aceste rachete nu sunt militare, deși ele sunt fabricate la Romarm, care este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România. “Este o rachetă, un vector mai bine zis, purtător al unei substanțe glaciogene, în speță iodura de argint, care e dusă pe coordonate stabilite de noi”, explică directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină. Această substanță, iodura de argint, are scopul - mai spune Căunei Florescu - de a ajuta la transformarea apei din stare solidă în stare lichidă.
Petre Daea: Vrem să extindem sistemul cu rachete antigrindină peste tot teritoriul României
Într-o declarație oferită în exclusivitate pentru Digi24.ro, ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat că sistemul cu rachete antigrindină este foarte eficient și că el se va extinde în perioada următoare . “Este un sistem atât de eficient încât vrem să-l extindem pentru întreaga suprafață a României”, ne-a spus ministrul Daea. El spune că s-au făcut “măsurători fundamentate științific” care au demonstrat că folosirea acestor rachete “nu reprezintă nici un risc”.
Din datele oferite de Ministerul Agriculturii rezultă că suprafața totală a terenurilor agricole și comunităților locale salvată de la grindină anul acesta se ridică la circa 2 milioane de hectare. Întreaga suprafață agricolă a României este de 14,8 milioane de hectare. În ultimii ani au fost consemnate mai multe proteste ale agricultorilor împotriva folosirii rachetelor antigrindină. În primăvară, doi localnici din localitatea vasluiană Codăeşti au fost amendaţi de poliţişti, după ce au împiedicat lansarea rachetelor antigrindină. Rachetele au fost lansate, totuși, însă prea târziu pentru a putea preveni grindina care a făcut prăpăd în zonă.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media