Cum vor să schimbe aleșii legea privind conflictul de interese

Data publicării:
Plenul Parlamentului_170104_PLEN_CABINET_GRINDEANU_13_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos

Parlamentarii vor să scape de unele situaţii de conflict de interese. Mai precis, este vorba despre deputații și senatorii care își angajează la birourile lor din teritoriu aceiași oameni pe care i-au avut și în mandatul anterior.

Patru aleși ai PSD, UDMR, ALDE și PMP vor să facă mai clar un articol din Codul Penal, din cauza căruia, spun ei, ar putea fi acuzați de conflict de interese. Ei vor ca în statutul după care funcționează activitatea lor la Parlament să scrie foarte clar că nu pot fi acuzați de conflict de interese în cazul în care angajază la birourile lor parlamentare aceleași persoane cu care au colaborat și în mandatul anterior. Numai că statutul deja prevede posibilitatea ca aleșii să reangajeze persoanele nu care au mai lucrat.

Confuzia se produce, spun parlamentarii, atunci când vine vorba de prevderile Codului Penal. În Codul Penal conflictul de interese este definit drept „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani”. 

Parlamentarii spun că această ultimă parte reprezintă o problemă pentru că ei ar putea fi acuzați de conflict de interese chiar în momentul în care își plătesc angajații. Pentru a clarifica situația, ei au transmis o scrisoare procurorului general în care îl întreabă ce este de făcut. Însă, Augustin Lazăr le-a răspuns că nu există nicio problemă, dar că au dreptul să propună modificarea statutului. 

„Dacă eu sunt parlamentar la al doilea mandat, dacă îmi angajez aceiaşi consilieri pe care i-am avut şi în primul mandat este posibil să fiu declarat incompatibil. Nu are nicio legătură cu angajaţi rude, familii, de gradul I, III, de niciun fel. Nu intră în conflict cu legea ANI”, a spus deputatul PSD Marcel Ciolacu.

„Statutul este foarte clar. Nu văd neapărat necesară o asemenea iniţiativă legislativă. Nu i-aş suspecta de rea credinţă sau că iniţiază proiecte de legi care să însemne o portiţă deschisă în diminuarea atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Integritate”, a adăugat  senatorul PNL, Alina Gorghiu.

În 2015, a fost un proiect similar care a trecut de Senat, dar a fost blocat de Camera Deputaților, după ce au apărut suspiciuni că adevăratul scop al parlamentarilor ar fi să reușească să le fie permis să își angajeze rudele. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri