„Acordul e o formulă win-win, în care fiecare câştigă. Cred că premierul a fost relansat ca legitimitate şi încredere pe scena europeană şi are şanse unice să livreze. Preşedintele a câştigat din acord pentru că rolul şi atribuţiile sale au fost consacrate, iar România a câştigat pentru că elementele sale instituţionale naţionale, cele de permanenţă, care nu variază cu schimbarea vântului politic, sunt garantate şi-şi pot vedea mai departe de treabă, afirmă Iulian Chifu, într-o analiză transmisă MEDIAFAX .
De asemenea, consilierul prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională consideră că acordul reprezintă un avantaj şi pentru investitori, şi pentru ratingul de ţară al României, şi pentru partenerii din UE.
„Numai de un nou caz Ungaria nu mai aveau timp să se ocupe, după problemele economice acute ale zonei sudice şi eforturile pentru menţinerea euro”, spune consilierul prezidențial.
Iulian Chifu arată că breşele create de rivalităţile dintre ramurile Executivului au permis unor actori nu întotdeauna cei mai bine intenţionaţi pentru România să încerce valorifice situaţia în atingerea unor obiective proprii.
Iulian Chifu: Coabitarea poate să funcționeze
„Sper că acea perioadă e depăşită, cred că coabitarea poate să funcţioneze, nu simplu, nu implicit, ci cu muncă şi instituţionalizarea tuturor componentelor din Acord, şi existenţa acestei perspective permite evoluţii pozitive pentru România.Avem o supermajoritate care poate fi utilizată pentru reforme care altfel nu s-ar putea face şi cred că actuala majoritate şi Guvernul au ambiţii importante pentru România ce se situează dincolo de controlul justiţiei sau suspendarea preşedintelui”, evidenţiază Iulian Chifu.
Potrivit acestuia, acordul de coabitare are un rol important şi deoarece cuantifică şi voinţa, şi dorinţa, şi nevoia unei coerenţe şi responsabilităţi în special pe temele strategice şi în politica externă, de securitate şi apărare.