Ciolacu vrea o nouă lege antidrog de la MAI, Ministerul Justiției și Ministerul Sănătății. „Să umblăm și la cauză, nu doar la efecte”

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu ls guvern
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în deschiderea ședinței de Guvern, că este nevoie de o nouă legislație antidrog, vorbind despre transpunerea normelor și bunelor practici europene, precum și destructurarea rețelelor de traficanți. El a afirmat că așteaptă noul proiect de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și Ministerul Sănătății. 

„Altă urgență majoră este în privința legislației privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. Este, evident, nevoie de o nouă legislație antidrog care să răspundă eficient realității dure de azi și să transpună normele și bunele practici europene. 

Aștept acest proiect din partea colegilor de la Ministerul de Interne, Justiție și Ministerul Sănătății. Ne trebuie tărie și hotărâre ca să umblăm și la cauză, nu doar la efecte și să trecem la destructurarea rețelelor de traficanți”, a afirmat Marcel Ciolacu.

„Salvarea tinerei generații”, militarizarea instituțiilor de învățământ MAI, testarea elevilor

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spunea, săptămâna trecută, că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”. El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri, anunțate de Predoiu cu o zi în urmă, nu sunt suficiente și că așteapt de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.

Predoiu, a anunţat, lunea trecută, că intenţionează să militarizeze toate instituţiile de învăţământ ale MAI şi să regândească Agenţia Naţională Antidrog, raportat la evoluţia consumului de droguri în România. Deciziile MAI au fost anunțate în urma anchetei corpului de control privind accidentul din stațiunea 2 Mai, provocat de un șofer drogat.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că testarea antidrog a elevilor ar trebuie să se facă, dar numai după ce totul este "foarte bine documentat" din punct de vedere tehnic şi după ce se va vedea care sunt condiţiile în care se va desfăşura. De asemenea, ministrul susține că părinții trebuie să fie informați, iar testarea ar trebui să fie doar cu acordul acestora, fie la solicitarea lor directă, fie la cererea conducerii școlilor, atunci când cadrele didactice observă un tip de comportament care ar putea să fie generat de consumul de substanțe psihoactive.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri