Directoarea Colegiului I. L. Caragiale, Andreia Bodea, a declarat la Digi24 că măsurile propuse pentru testarea antidrog a elevilor sunt ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă. "E foarte, foarte târziu pentru măsuri paliative, acum trebuie măsuri clare, ferme", a spus Bodea, care a subliniat că profesorii nu au fost consultați.
"Pare că pasăm problema, părinții să fie de acord, copiii să fie de acord, pe profesori nu îi întreabă nimeni nimic. Un număr important de părinți știu că copiii lor folosesc astfel de substanțe, nu vor vrea să facă niciun fel de testare, nici la școală, nici în altă parte.
Măsurile propuse mi se par ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă.
Nu știu cum se va face testarea, dacă se va face, cine și cum o va face, cum se vor aplica aceste chestionare, ce se întâmplă dacă un părinte care își dă acordul se răzgândește. Nu știm concret absolut nimic, nu știu ce le voi spune părinților și elevilor.
Unii sunt de acord cu testarea, unii sunt ferm împotrivă, uneori chiar cu agresivitate", a declarat Bodea.
Ea a subliniat că planul de siguranță în școli trebuia făcut de 20 de ani, pe măsură ce au apărut violențe și agresivitate, iar despre faptul că se consumă droguri sau că limita de vârstă a scăzut se știe.
"E foarte foarte târziu pentru măsuri paliative, acum trebuie măsuri clare, ferme.
În loc să facem Școala Altfel, când se pierde vremea - în special elevii mai mari – trebuia să fie Educație pentru sănătate, cu măsuri de prim ajutor, să vorbim cu medici, psihologi, cu oameni care lucrează cu copii în sevraj.
Facem Săptămâna Verde, când ne confruntăm cu o problemă extrem de gravă, care se întinde ca o pecingine. Foarte des, dacă nu continuu ar trebui să le vorbim copiilor. Ei știu informațiile, dar pe deasupra, trebuie să vorbească cu specialiști. Povești că nu e bine să te droghezi mergeau pentru generația mea.
E nevoie de o disciplină cu cap și coadă despre igiena vieții", a mai spus directoarea Colegiului I. L. Caragiale.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a exclus ipoteza testării de masă în rândul elevilor pentru depistarea acelora care consumă substanţe stupefiante, susţinând că, în opinia reprezentanţilor ministerului, „acest lucru iese din discuţie”. Conform ministrului, testarea trebuie făcută numai cu acordul părinţilor şi ţinând cont de principiul nediscriminării şi de cel al evitării stigmatizării.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a spus că elevii nu vor fi testaţi în masă în şcoli pentru consumul de droguri, ci că o comisie va fi cea care va decide dacă un elev va fi testat sau nu. Totul se va face însă cu acordul părinţilor sau cu acordul elevului, dacă este major.
Un plan naţional de acţiune, în care sunt implicate mai multe ministere, va fi stabilit în privinţa testării şi monitărizării elevilor în ceea ce priveşte consumul de droguri.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat, săptămâna trecută, în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului privind accidentul din 2 Mai, că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri. Testarea se va face doar cu acordul părinţilor, a precizat Predoiu.
Editor : G.M.