Ciolacu: Sper să închidem astăzi subiectul energie. Rămân pragurile de 0,68 și 0,8 lei/kWh. Reglementăm aproximativ 80% din piață

Data publicării:
Marcel Ciolacu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/Sabin Cîrstoveanu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri că în Coaliție urmează să fie închis subiectul energie. Acesta a precizat că statul va reglementa prin OUG „aproximativ 80% din piață”, urmând a fi păstrate actualele plafoane pentru consumatorii casnici care se încadrează într-un consum de cel mult 255 de kWh, însă prețul reglementat va ajuta industria mare. Potrivit unor surse politice, pentru IMM-uri ar urma să rămână prețul de 1 leu/kWh, iar pentru industrie coaliția vrea să reglementeze prețul la 1,3 lei/kWh.

„Astăzi nu vă ascund faptul că am o întâlnire cu domnul preşedinte al PNL şi premier în acest monent şi domnul preşedinte al UDMR Kelemen Hunor. Subiectul principal este energia şi după ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construirea bugetului pe anul viitor şi chiar şi rectificarea. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment. L-am mai avut în discuţie cu premierul, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut cu domnul ministru al Energiei. Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere. Eu nu. Nici nu ţin în mod deosebit. Sper ca astăzi să închidem acest subiect”, a declarat Ciolacu.

Liderul PSD spune că Guvernul va aproba o ordonanță de urgență pentru reglementarea prețului, dar în același timp vor fi făcute modificări și la actuala ordonanță aflată în dezbatere la Camera Deputaților.

„E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise: servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale şi pe propria declaraţie să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declaraţie să intre la aceste tarife reduse”, spune Ciolacu.

Acesta a precizat că reglementarea prețurilor din energie vine în sprijinul industriei.

„Dar ajută foarte mult industria mare unde acolo intervenisem în joc. Se ajungea la un preţ de peste 4 lei, 4,5 şi, repet, statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva, mai ales un profit excepţional, speculativ, pe o perioadă limitată. Statul român trebuie să compenseze economia românească, persoanele vulnerabile şi producătorii, în cazul în care nu se încadrează în preţul maximal cu costurile de producţie şi să aibă un profit care a fost mediu, în ultimii ani, înainte să apară această criză. Cred că este o abordare cât se poate de corectă şi o stopare a unei greşeli monumentale a unui Guvern dinaintea acestui Guvern, când s-a liberalizat piaţa fără să previi o astfel de situaţie”, a declarat liderul PSD.

Marcel Ciolacu s-a referit și la rolul pe care îl va avea ANRE.

„Eu nu discut în contradictoriu cu cei de la ANRE. Eu le spun celor de la ANRE ce atribuţii au, conform legii. După ce Guvernul emite o ordonanţă şi Parlamentul o lege, ei trebuie să o pună în aplicare, creând cadrul, respectiv legislaţia secundară. Nu există niciun producător în acest moment care să producă cu un preţ mai mare de 1,3. Dacă la acest preţ adăugăm şi distribuţie şi furnizare, etc, nu se depăşeşte acest preţ. În cazul în care se depăşeşte, din producţie şi din costuri documentate, atunci statul intervine şi compensează. Eu nu pot compensa să cumperi energie cu 400 lei şi să o vinzi cu 3.000 lei. Şi eu să compensez 2.600 lei, cum a gândit actualul ministru al Energiei. Aşa ceva nu se întâmplă niciunde în lume”, a mai spus acesta.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...