„E de neacceptat” ce s-a întâmplat în această dimineață la Institutul „Matei Balș”, unde a izbucnit un incendiu soldat cu 5 morți, spune ministrul Sănătății, care a mers la spital imediat după incendiu. În urmă cu doar 2 luni, după incendiul petrecut la Spitalul din Piatra Neamț, Vlad Voiculescu îl ataca pe ministrul Sănătății de la acea vreme, Nelu Tătaru. Voiculescu susținea că ministerul pe care astăzi îl conduce este un dezastru, iar pe fostul ministru liberal îl acuza că este preocupat de numiri în diferite funcții.
Reporter: Cum a fost posibil după Colectiv, după Piatra Neamţ, iar o tragedie? Unde sunt controalele, domnule Arafat? Unde sunt toate acele măsuri promise? Domnule ministru, iar o tragedie după Piatra Neamţ? Nu a trecut nici un an de atunci si iar ne confruntăm. Ardem ca şoarecii în spitalele româneşti.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Aşa e. E de neacceptat.
*
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Intervenția a fost extrem de rapidă și eficientă. Am fost relativ repede la fața locului după ce s-a produs incendiul. Institutul „Matei Balș” nu a dus lipsă de finanțare în anii din urmă, managementul a fost stabil. Vorbim despre o situație foarte diferită față de ce am văzut până acum, față de spitale precum Piatra Neamț, unde au fost manageri schimbați.
Nu am nicio informație că în acea clădire ar fi fost nevoie, că ar fi fost surse suplimentare de căldură. Astfel de surse de încălzire n-ar trebui să fie în spitale. Știm că în practică se întâmplă și nu e în regulă.
Există responsabilități și responsabili. Trebuie să ne uităm și la problemele sistemice, subfinanțare și lipsa profesioniștilor la fiecare nivel.
Imediat după incendiul care a avut loc la Spitalul Județean din Piatra Neamț, în urma căruia au murit 10 persoane, Vlad Voiculescu îi cerea Ministerului Sănătății, condus la acel moment de Nelu Tătaru, să se mobilizeze pentru a transfera răniții într-un centru în care să primească îngrijirile necesare. Voiculescu spunea: „Ministerul Sănătății ar trebui să se asigure că instalațiile de oxigen din spitale sunt verificate iar procedurile sunt clare și complete. Asta ar trebui făcut urgent.”
Câteva zile mai tărziu, actualul ministru al Sănătății susținea că „asistăm la o mascaradă”. El acuza PSD și PNL, pe care le numea partide mamut, că după tragedia de la Piatra Neamț „nu fac altceva decât să paseze vina și că PSD încearcă să arunce vina pe guvern, domnul Nelu Tătaru și PNL vor să se folosească de nenorocirea de la Piatra Neamț pentru a acapara și mai multă putere”, susținea Voiculescu.
În continuare, acuza că Ministerul Sănătății nu are o echipă profesionistă, ci că este „un dezastru”, iar că aparențele erau salvate doar de un ministru „bun povestitor”.
„Vorbește des în media plătită bine de guvern despre cocoașe și platouri și care în ultimele 6 luni ne-a spus că totul e sub control în spitale, dar că românii nu poartă mască”, spunea Voiculescu despre Nelu Tătaru.
În același mesaj critic, Vlad Voiculescu scria că PNL, alături de care este acum la guvernare, „a profitat de starea de urgență” pentru a-și numi oamenii în diferite funcții și a dat și câteva exemple. Numește această practică „un nărav pe care l-au avut și PSD și PNL în ultimii 30 ani”.
Tot în acele zile, Vlad Voiculescu spunea într-un interviu: „Îngrozitor. 10 bolnavi de coronavirus, intubați la Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, au decedat în urma unui incendiu. Încă unul este în stare foarte gravă, iar medicul de gardă la ATI care a încercat să îi ajute se pare că a suferit de asemenea arsuri pe 80% din suprafața corpului. Nu știm care este cauza, dar o cauza probabil este legată de instalațiile de oxigen. De starea instalației și de operarea ei.
Chiar dacă va dura până vom afla cauzele exacte ale incendiului de la Piatra Neamț, Ministerul Sănătății ar trebui să se asigure că instalațiile de oxigen din spitalele sunt verificate iar procedurile sunt clare și complete. Asta ar trebui făcut urgent”.
Într-un alt interviu, Voiculescu spunea: „Lucrurile nu sunt făcute cu cap și coadă de foarte multă vreme, aici vorbesc de investiții, de actul medical într-o bună măsură, lucrurile nu sunt făcute în mod profesionist, iar principalele cauze sunt politizarea și corupția”.
„Mie mi se pare că sunt, cumva, în Ziua Cârtiței: periodic avem o nenorocire, de fiecare dată se constată că a lipsit un aviz, o hârtie, de fiecare dată se pornește o anchetă, de fiecare dată o bulă relativ agitată pe Facebook spune că trebuie să învățam ceva din asta și să nu lăsăm să treacă pe lângă noi și că politicienii trebuie să devină mai responsabili, câteva declarații politice, câteva zile mai tarziu parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Ce s-a întâmplat acum la Piatra Neamț se poate întâmpla mâine în aproape orice alt spital din țară,” mai spunea Voiculescu.
Editor : M.B.