Membrii USR își votează, azi și mâine, viitorul președinte. Doi candidați s-au retras din cursă

Data actualizării: Data publicării:
poze candidati congres usr
La Congresul USR se alege noul președinte al partidului. Foto: Facebook / USR

Azi a început votul pentru alegerea noului președinte al USR, proces care va dura două zile și care ar putea fi urmat de un tur doi. Pe lângă lângă liderul de partid, la Congresul USR va fi votat și noul Birou Național, organism care poate bloca deciziile preşedintelui. Votul se desfășoară online, la proces participând toți membrii de partid.

ACTUALIZARE 10:32 În această dimineaţă, la ora 8:00, a început votul intern pentru alegerea noului preşedinte al USR. Votul se desfăşoară online şi se va încheia în data de 26.06.2022, la ora 12:00”, anunţă USR luni dimineaţă, potrivit News.ro.

Înainte de începerea votului, doi dintre candidaţi, Luiza Oancea și Vasile Dincă, au anunţat că îşi retrag candidaturile pentru preşedinte USR.

Lista finală a candidaţilor pentru preşedinte USR este, în ordinea în care apar pe buletinul de vot:

1. Filip Vasile-Gabriel

2. Hossu Radu-Mihai

3. Lasconi Elena-Valerica

4. Seidler Cristian-Gabriel

În primele două ore de vot, 2.000 de membri şi-au exprimat opţiunea pentru un candidat.

Știrea inițială

Dincolo de alegerea noului preşedinte al USR, cursă în care Elena Lasconi pleacă favorită, Congresul partidului va alege şi noul Birou Naţional, format din 24 de membri, care poate bloca deciziile preşedintelui.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De exemplu, în februarie 2022, disputa dintre Biroul Naţional şi preşedinte a dus la demisia lui Dacian Cioloş din fruntea USR. Acum, Elena Lasconi ameninţă că nu va accepta să candideze la alegerile prezidenţiale dacă nu va avea majoritate în Biroul Naţional, scrie News.ro.

Trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului. Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional vor candida nume ca Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu.

Gruparea rivală reuneşte lideri influenţi în partid, ca Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand şi, posibil, Allen Coliban. Fostul primar al Braşovului are de ales între a merge cu o listă proprie sau a candida alături de Vlad Voiculescu.

A treia tabără este grupată în jurul lui Cristian Seidler şi reuneşte foşti „nicuşoristi”. De asemenea, Ionuţ Moşteanu va candida pentru un loc în BN, fie pe listă cu Seidler, fie separat, mai arată News.ro, citând surse din conducerea USR.

„Lista penalilor”

Preşedintele partidului este ales cu votul tuturor membrilor, însă componenţa Biroului Naţional este stabilită de Congres, prin votul delegaţilor. Vor exista mai multe liste de candidaţi pentru BN.

Pe lista Elenei Lasconi se vor regăsi primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputatul Cristina Prună şi, probabil, primarul învins al Sectorului 2 Radu Mihaiu.

„Vlad Voiculescu şi Radu Mihaiu sunt rivali în partid, chiar dacă amândoi fac parte din filiala Bucureşti. Sunt din tabere diferite, deci nu pot fi pe aceeaşi listă”, au explicat surse din partid pentru News.ro.

De partea cealaltă, Vlad Voiculescu a strâns în echipa sa mai multe nume cu greutate: primarul Timişoarei, Dominic Fritz, primarul învins al Sectorului 1, Clotilde Armand, parlamentari ca Oana Ţoiu şi Oana Murariu.

„E posibil ca pe lista lui Vlad Voiculescu să candideze şi Allen Coliban”, susţin sursele citate.

Primarul învins al Braşovului ia în calcul şi opţiunea de a merge cu o listă proprie pentru BN.

„Lista lui Voiculescu e foarte puternică, iar organizaţia pe care o conduce, Bucureşti, are foarte mulţi delegaţi. Trebuie spus că USR Bucureşti a învins PSD şi PNL în Capitală, obţinând mai multe voturi decât în 2020. Sigur că un merit important a avut şi Nicuşor Dan, care e asociat cu USR, dar Vlad Voiculescu, personal, a ieşit întărit din aceste alegeri”, explică surse din conducerea USR.

În schimb, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept „lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicaţi Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand.

Tabăra „nicușoriștilor”

Cristian Seidler, candidat la şefia partidului, va veni şi cu o listă pentru BN, pe care se vor regăsi fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, şi parlamentari ca Silviu Dehelean şi Cristian Ghica.

„Din tabăra Seidler fac parte «nicuşoristii», apropiaţii lui Nicuşor Dan, deşi unii dintre ei au mai schimbat taberele în decursul anilor. Însuşi Seidler a fost nicuşorist, apoi a trecut în «team Barna», ca azi să revină la statutul iniţial”, susţin sursele citate de News.ro.

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al partidului şi liderul parlamentarilor USR, ar putea veni cu o listă proprie pentru BN. Moşteanu conduce şi organizaţia USR Argeş, din care face parte şi Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel.

Însă Lasconi a refuzat să facă echipă cu Moşteanu, pe motiv că este unul din apropiaţii lui Cătălin Drulă, Dan Barna şi Cristian Ghinea, pe care-i consideră vinovaţi pentru scorul slab obţinut de USR la ultimele alegeri.

De asemenea, există şi varianta în care Ionuţ Moşteanu să candideze pe lista lui Cristian Seidler pentru BN.

Calendarul alegerilor

Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea şi Vlad Botoş, nucleul-dur al echipei care a condus USR în ultimii ani, nu vor candida pentru un loc în Biroul Naţional la alegerile de sâmbăta viitoare.

Luni şi marţi are loc primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online.

Candidatura a şase membri USR a fost validată în cursa pentru preşedinţia formaţiunii, după decizia lui Cătălin Drulă de a se retrage din funcţie, în urma rezultatelor slabe înregistrate a alegerile din 9 iunie.

În 24 şi 25 iunie are loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres.

Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat de preşedintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"