C. T. Popescu despre Dacian Cioloș: Sunt dezamăgit. Ăsta nu e comportament de inginer, ci de cârpaci
Întrebat cum interpretează votul larg de susținere pe care l-a obținut guvernul Cioloș în Parlament, Cristian Tudor Popescu a minimalizat importanța acestui gest politic, subliniind că a fost vorba doar despre o formalitate, pentru că partidele nu-și mai asumă acum responsabilitatea guvernării: „Nimic, adică zero. N-are nicio semnificație. Era hotărât dinainte să treacă acest guvern. Parlamentarii nu au soluție în afara guvernului tehnocrat în clipa de față, așa că a fost o formalitate ce s-a întâmplat. Nu e de natură să-mi trezească o mare încredere în acest guvern, având în vedere convulsiile dlui Cioloș la numirea ministrului justiției și ministrului sănătății – șovăieli, retractări, îmi pare rău, dar ăsta nu este comportament de inginer”, a spus editorialistul.
Întrebat dacă ar fi fost mai bine să fie menținut Adrian Baciu, propunerea inițială de la Ministerul Sănătății, jurnalistul a reamintit că Dacian Cioloș însuși a declarat că îl numise „în orb” și, deci, nu știa cu cine are de-a face. „Nu poți să declari, după ce ai numit un ministru, că nu i-ai cunoscut CV-ul înainte de a-l numi. Deci, ambele mișcări ale dlui Cioloș sunt decepționante: 1. modul în care l-a numit pe dl Baciu. 2. modul în care l-a retras pe dl Baciu. De ce? Pentru că nu mi se pare că niște poze făcute cu ani în urmă, în tinerețe, de acest domn, care nici măcar nu erau indecente, erau poze tipice de model, care n-au vreo legătură cu prestarea meseriei de medic, n-am văzut nicio legătură. 2. Dl Cioloș a trăit o revelație în legătură cu faptul că nu și-a terminat studiile viitorul ministru al sănătății, că era doar rezident și asta a fost considerată o incompatibilitate cu postul de ministru. Asta la Sănătate.
Căci la Justiție, același domn Cioloș, premierul României, a considerat faptul că doamna Guseth nu că nu le-a terminat, nici nu le-a început vreodată studiile juridice nu e nicio problemă, o face foarte compatibilă cu funcția de ministru al justiției, pentru ca după aceea, în miez de noapte, să aibă o nouă revelație dl Cioloș și s-o retragă”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„În fața unui asemenea comportament, care, repet, pe mine mă dezamăgește, pentru că l-am creditat ca un inginer bun pe dl Cioloș - asta nu e gândire inginerească, nu e comportament de inginer, e comportament de cârpaci, deci asta mă face să-mi pun întrebări în legătură cu modul în care i-a selectat pe ceilalți miniștri, care sunt acum în guvern și au trecut rachetă prin comisii și prin votul Parlamentului: cum i-a selectat, cât de buni or fi pe funcții? Nu știu, o să vedem, în orice caz nu sunt foarte încrezător”, a mărturisit jurnalistul la Digi24.
Faptul că dna Guseth a primit totuși aviz pozitiv de la comisiile juridice ale Parlamentului este o bilă neagră pentru aceste comisii, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
Important e ca strada să-și păstreze capacitatea de reacție
El a subliniat că acum, odată ce strada s-a liniștit, prioritatea politicienilor va fi pregătirea alegerilor. „Acum, oamenii s-au liniștit, n-au mai ieșit în stradă, pot să-și vadă domnii parlamentari liniștiți de combinațiile lor, să încerce să se aranjeze pentru alegerile viitoare, nici nu au grija guvernării acum niciunul dintre partide, prin urmare au tot timpul să se pregătească de alegeri. Important este dacă se va pregăti de alegeri și societatea civilă, strada, dacă se va organiza, dacă își va trimite candidați în alegerile parlamentare. Nu am prea văzut mobilizarea străzii, după ce demonstrațiile au încetat”, a constatat Cristian Tudor Popescu.
„Nu era nevoie ca oamenii să stea în stradă în fiecare zi. Important este să-și păstreze o capacitate de reacție, astfel încât dacă se vor petrece lucruri revoltătoare, chiar și cu acest guvern, în continuare, să iasă atunci în stradă”, a arătat jurnalistul.
„Învestirea guvernului Cioloș nu interesează pe nimeni, era ceva stabilit, o formalitate, însă, în ultimă instanță, dl Cioloș poate să facă niște lucruri deosebite în acest an. Dacă nu va considera că e doar un guvern de serviciu, un guvern de tranziție, până la alegeri, și bazându-se pe faptul că a ajuns aici datorită străzii, datorită oamenilor, și nu datorită parlamentarilor sau partidelor, ar putea să încerce niște măsuri de reformă profundă în acest an. Nu știu dacă o va face, o să vedem, sunt destul de neplăcut impresionat de modul în care și-a selectat – și nu înțeleg graba: de ce trebuia să se grăbească atât de mult? Nu și-a epuizat timpul pentru consultări, pentru căutari, avea zece zile la dispoziție. De ce a trebuit să se pripească în felul ăsta, să dea înapoi, să revină, să se retragă, nu știu, dar nu mi se pare un semn bun”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
- Etichete:
- cristian tudor popescu
- adrian baciu
- ctp
- cristina guseth
- ctp digi24
- ctp despre dacian ciolos
- ctp dezamagit de ciolos
- incredere guvern
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News