Boloș se laudă cu economiile la buget: 8 miliarde de lei până la finalul anului doar din sectorul public

Data publicării:
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Foto: Facebook/ Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a spus, marţi, la Alba Iulia, că prin implementarea unor noi măsuri fiscale, cum ar fi limitarea şi plafonarea cheltuielilor în sectorul public, se vor economisi până la sfârşitul anului 8 miliarde de lei, iar astfel România nu riscă blocarea fondurilor europene.

Întrebat de jurnalişti despre noile măsuri fiscale pe care le pregăteşte Guvernul, ministrul Finanţelor a precizat că acestea privesc doar sectorul public şi doar ceea ce este legat de cheltuielile publice.

„Noi, statul, în continuarea eforturilor pe care le-am făcut până acum, facem în continuare aceleaşi eforturi pentru ca ţinta noastră de deficit bugetar să fie conform cu angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană şi să nu riscăm suspendarea fondurilor. Ce ar însemna ca România, anul viitor, să aibă 5.000 de şantiere fără fonduri europene? Nu cred că ar fi de bun augur, fiind un an care, totuşi, este un an sensibil din punct de vedere al alegerilor. Dar, dincolo de acest lucru, avem datoria morală să facem tot ce ţine de noi ca să nu riscăm blocarea fondurilor europene, adică să nu riscăm să nu mai putem face proiectele de infrastructură de apă, canalizare, de asfaltare de străzi, construcţia de autostrăzi, căi ferate. Toate acestea sunt proiecte de infrastructură vitale pentru modernizarea României”, a spus Marcel Boloş.

Ministrul a precizat că este vorba de măsuri legate de limitarea şi plafonarea cheltuielilor.

„Aici, avem în vedere atât cheltuielile de funcţionare ale statului, cât şi, dacă vă referiţi la celebrele cheltuieli care ţin de festivaluri, concerte, evenimente, acestea vor fi chiar interzise, cu excepţia celor care privesc sfârşitul de an şi a celor care sunt dedicate zilelor oficiale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Din analizele pe care le-am făcut, cheltuielile autorităţilor locale şi ale aparatului bugetar în ultima lună din an sau chiar începând cu luna noiembrie au ajuns la de trei, patru ori media lunară din cursul anului. Este nefiresc să stăm cu acest pericol pe care îl avem legat de ţinta de deficit bugetar şi să ne trezim la sfârşitul anului că, din cauza acestor sau datorită acestor categorii de cheltuieli, România şi-a luat asupra-şi riscul acesta de blocare a fondurilor europene. Ar fi total nefiresc să compromitem şansa de dezvoltare şi de implementare a investiţiilor pentru generaţiile viitoare şi pentru ceea ce înseamnă modernizarea României pe termen lung”, a menţionat Boloş.

Ministrul a explicat că se instituie regula plafonării, respectiv a încadrării în plafoanele care provin din cursul anului, pentru a se evita creşterea de trei, patru ori a cheltuielilor.

„Vă dau un exemplu: la cheltuielile de funcţionare ale statului, bunuri şi servicii cum le spunem noi, la o medie lunară de 1,1 miliarde lei, în lunile noiembrie-decembrie depăşesc 4,5 miliarde lei. Ori, în aceste condiţii, toate mecanismele pe care le-am gândit pentru cheltuielile statului atunci nu îşi mai au rost, dacă noi nu putem să stăvilim aceste cheltuieli în lunile noiembrie şi decembrie, încât să avem un parcurs normal, firesc. Nu cred că dă bine şi deja suntem obişnuiţi ca, în ultimele luni, în sectorul bugetar se discută „haide să cheltuim banii pentru că îi pierdem la sfârşit de an”. Nu, să cheltuim banii dacă avem nevoie şi să intrăm şi noi pentru poate prima dată în normalitate în ceea ce priveşte cheltuielile de sfârşit de an”, a spus ministrul Finanţelor.

Întrebat ce se întâmplă cu investiţiile finanţate prin Programul „Anghel Saligny” sau prin CNI, Marcel Boloş a precizat că acestea merg în continuare în limita mediei lunare.

„Nu cred că România, pentru un bazin de înot sau o sală de sport, trebuie să rişte fondurile europene sau orice alte tipuri de cheltuieli care au impact atât de mare asupra unei mize, respectiv aceea a investiţiilor din bani europeni. 75 de miliarde să îi compromitem pentru că nu avem această putere de disciplină la sfârşit de an. Nu cred că este bine pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a adăugat acesta.

Întrebat câţi bani se vor economisi până la sfârşitul anului prin intrarea în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă, Marcel Boloş a răspuns că e vorba de „8 miliarde de lei”.

Ministrul Finanţelor s-a aflat luni în judeţul Alba, unde a vizitat compania Cupru Min Abrud şi fabrica IPEC din Alba Iulia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...