Aviz negativ de la CES pentru modificările la Codul fiscal
Data actualizării: Data publicării:
Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, a avizat negativ proiectul Cabinetului Tudose de modificare a Codului fiscal, inclusiv propunerea de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Decizia CES - din care fac parte 15 reprezentanți ai sindicatelor, 15 reprezentanți ai patronatelor și 15 reprezentanți ai societății civile - a fost luată în ședința de marți, iar votul a fost „masiv” împotriva modificărilor propuse de Guvern.
”Dacă am discutat de un Guvern echilibrat și cu mintea acasă, ar trebui să țină cont, chiar dacă legiuitorul spune că vorbim de un aviz consultativ. Un Guvern echilibrat și cu mintea la el, care vrea binele poporului, ar trebui să țină cont, pentru că aritmetica nu face politică și clar că acest pachet, cu transfer de contribuții, va afecta tot ceea ce înseamnă piața muncii din România. (...) Sigur că afectează atât sistemul public, cât și sistemul privat, acolo lucrurile or să scape de sub control. Singura pârghie legală a Guvernului este de a majora salariul de bază minim brut, or salariile medii - de 3.000-4.000 de lei - nu obligă angajatorul să transfere acele contribuții”, a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România și membru al CES, pentru Digi24.ro.
„Am auzit opinii ale miniștrilor din Guvernul Tudose cum că piața muncii ar regla și raportul juridic între angajat și angajator, ceea ce înseamnă că lasă la mila Domnului și este o opinie mai mult emoțională decât tehnică. Înseamnă că oamenii nu se pricep, chiar nu înțeleg. Am fi singura țară din lume unde toată fiscalitatea este pe angajat. Am fi unicat. Eu am impresia că se fac experimente pe poporul acesta”, a mai declarat Coarnă.
Liderul de sindicat a invocat și un exemplu de efect negativ pe care îl va avea asupra cetățenilor mărirea la 1.900 de lei a salariului minim brut pe țară. „Vă dau un singur exemplu, un efect pervers. Uitați-vă la punctul de amendă. Vor trece salariul minim brut la 1.900, netul va rămâne identic. (...) Punctul de amendă este raportat la salariul minim brut nu la net și vor crește toate amenzile”, a susținut Coarnă.
Reprezentantul polițiștilor a mai catalogat „revoluția fiscală” propusă de Guvernul Mihai Tudose drept o „involuție”. „Ar trebui să ieșim un pic pe stradă, zic și eu, pentru că lucrurile vor fi clar spre diminuarea veniturilor”, a mai spus Dumitru Coarnă.
Guvernul trebuia să se reunească vineri, de la ora 14.00, într-o şedinţă extraordinară, pentru a adopta ceea ce unii denumesc „revoluţia fiscală”. Pe ordinea de zi se afla proiectul care transferă contribuţiile sociale în sarcina angajaţilor şi care instituie taxa de solidaritate pentru angajatori. Ședința de Guvern a fost însă amânată în ultimul moment.
Propunerile Guvernului de modificare a Codului fiscal au fost criticate, de la prezentare încoace, atât de parlamentarii opoziției și de președintele Klaus Iohannis, cât și de consultanții fiscali.
„Solicit coaliției să renunțe la aceste măsuri. Recomand prudență, pentru că nimeni nu-și dorește o politică de azi pe mâine. Avem nevoie de o politică sustenabilă, care să rezolve problemele pentru viitor. Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să judece la rece, să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”, a declarat, joi, președintele Iohannis.
„Nu există niciun motiv pentru ca măsurile fiscale să nu se mai adopte. Am vorbit cu diverse companii. Nu sunt bulversate din acest motiv”, a reacționat, vineri dimineața, liderul PSD, Liviu Dragnea.