Confederația Patronală Concordia anunță joi că va da aviz negativ, în Consiliul Economic și Social, pentru bugetul întocmit de Guvern pentru anul viitor, criticând proiectul spunând că „este un optimism excesiv” privind veniturile, că nu a existat un dialog precum și că ANAF își propune să colecteze 30 de miliarde de lei în plus în 2024, în condițiile în care a colectat cu 12 miliarde mai puțin decât era planificat în 2023.
„Marii contribuabili vor aviza negativ bugetul în Consiliul Social și Economic
- Ei zic că este un optimism excesiv în privința veniturilor, nu a existat dialog
- ANAF își propune să colecteze cu 30 mld. lei în plus în 2024, chiar dacă anul acesta au colectat cu 12 mld. mai puțin decât era planificat
-Guvernul își propune să intre 60 miliarde de lei din fonduri europene, chiar dacă anul acesta a realizat doar 29 mld. Lei
-Consideră că deficitul o să fie acoperit tot de mediul de afaceri, chiar dacă au promis că nu vor exista noi taxe
Marii Contribuabili reprezentanți de Concordia vor aviza negativ în Consiliul Social și Economic de astăzi bugetul pe anul 2024 și măsurile fiscal-bugetare. Ar fi iresponsabil să facem altfel. Nu a existat niciun fel de consultare și discuție cu nicio industrie, dialogul social este din nou o formă care bifează o cerință legală și nimic mai mult, iar dintr-o primă analiză vedem un optimism excesiv și nejustificat în privința nivelului veniturilor.
ANAF își propune să colecteze 30 de miliarde în plus anul viitor deși anul acesta este cu 12 miliarde sub ce și-a propus. Guvernul se așteaptă la intrări din fonduri europene și PNRR de peste 60 de miliarde de lei deși din cele 55 de miliarde pe care și le-a propus în 2023 va realiza puțin sub 29 de miliarde.
Cele 12 miliarde în plus pe care Guvernul consideră că le va colecta suplimentar din CASS, după extinderea bazei, sunt și ele cu un semn de întrebare în lipsa unei fundamentări din care să înțelegem cum s-a ajuns la această cifră.
Experiența acestui an ne-a arătat că deși Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget dorește dacă el este construit pe estimări și prognoze nerealiste în privința veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe și impozite. Aceștia vor fi chemați din nou să achite un deficit mai mare decât cel estimat, în ciuda promisiunilor că în 2024 nu vor exista creșteri de taxe și impozite.
Fondul de tranziție, deși alimentat din supraimpozitarea companiilor din energie, este gol în proiectul de buget; plafoanele pentru Rabla scad semnificativ descurajând aceste programe deși banii din Fondul de Mediu nu pot fi realocați spre alte zone bugetare; impozitul pe cifra de afaceri rămâne cu neclarități semnificative și vedem inclusiv decizii fiscale care vor avea efect retroactiv. Se înăspresc pedepsele pentru evaziune, ceea ce în sine este foarte bine, dar în lipsa reformării și digitalizării ANAF ne temem că instituția va deveni mai opresivă tot cu bunii contribuabili, nu cu evazioniștii”, arată un comunicat de presă emis de Confederația Patronală Concordia.
Conform Digi Economic, în proiectul de buget pentru anul 2024, deficitul cash este fixat la 5,0% din PIB (față de o prognoză de 5,9% pentru anul acesta). Veniturile bugetului ar trebui să fie de 33,81% din PIB, iar cheltuielile de 38,8% din PIB. Statul român se bazează pe un PIB de 1.734 de miliarde de lei, în creștere reală în 2024 de 3,4%. Veniturile bugetului de stat (exclusiv) sunt programate să crească cu 20% față de acest an. Iar cheltuielile cu doar 6,56% față de acest an. Ministerul de Finanțe scrie că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent ca să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung, la estimarea cheltuielilor.
Editor : Alexandru Costea