Artificiul prin care PNL, cu un guvern minoritar, ar putea desființa Secția Specială

Data actualizării: Data publicării:
vot in plenul parlamentului. parlamentari cu maini ridicate
Sesiune din plenul Parlamentului. Foto: Inquam Photos / George Călin

Primul guvern liberal cu Ludovic Orban propus premier va cădea în Parlament, dar a doua propunere de guvern va trece, indiferent cine îl conduce, chiar și celebrul Dincă de la Caracal, spune analistul politic Sebastian Lăzăroiu. El atrage însă atenția că aceasta nu este neapărat o veste bună, pentru că PSD poate da jos acest guvern după o lună și s-ar relua întreaga procedură, timp în care PNL riscă să se erodeze ca imagine și să se prăbușească la alegerile parlamentare din 2020. Ca să evite un astfel de scenariu, PNL trebuie să aibă curajul să facă reforme dure, cum ar fi, de pildă, desființarea Secției Speciale. Într-un interviu la Digi24, Sebastian Lăzăroiu dă soluția prin care un guvern minoritar ar putea trece această măsură prin Parlament.

Președintele are o misiune grea până la turul 2

Domnul Iohannis are o misiune grea pentru perioada care urmează până la turul 2, spune Sebastian Lăzăroiu. Președintele va trebui să instaleze - nu el, ci Parlamentul, dar el face propunerile - un guvern funcțional în perioada următoare. „Dacă ne luăm după ce s-a întâmplat în 2009, primul guvern cade, pentru că nu votează nimeni un guvern propus de președintele în funcție și contracandidat al candidaților partidelor. Nu votează primul guvern, până nu se termină alegerile, nimeni nu mișcă în front. De ce? Pentru că e un fel de sprijin pe care îl dai contracandidatului tău”, a explicat analistul politic.

„Și dacă vine Iohannis cu un guvern condus de Dincă de la Caracal, a doua oară trece. E sută la sută. Sută la sută trece orice guvern. Unii au venit și cu alte soluții, încercând să provoace anticipate - de pe Facebook: să propună pe Monica Macovei sau pe Traian Băsescu, adică niște personaje pe care PSD-ul le urăște visceral. Și Traian Băsescu, și Laura Codruța Kovesi trec cu votul PSD, pot să dau scris, al doilea vot. Multă lume zice: A, păi, e perfect! Nu e perfect, pentru că ei (PSD - n.r.) îl pot da jos după o lună. Deci, îl trec și după o lună îl dau jos iar. Și se ia de la capăt toată povestea. Cei care visează la anticipate - care teoretic sunt posibile și sunt necesare într-o situație de genul acesta, într-o democrație, pentru că într-adevăr, opțiunile oamenilor nu mai corespund cu ponderile din Parlament, dar ponderile din Parlament sunt cele reale - (trebuie să știe că) PSD nu are 22 la sută în Parlament, are tot 46 la sută”, a argumentat Sebastian Lăzăroiu.

Citiți și:  Sebastian Lăzăroiu: „Se numesc Uniunea Salvați România, dar când momentul e greu, s-o salveze PNL!”

Ce ar trebui să facă guvernul PNL în anul care vine, ca să nu se erodeze până la alegerile din 2020?

PNL își asumă un mare risc când intră la guvernare, spune Sebastian Lăzăroiu. „Situația economică nu e deloc ușoară. Vorbim de un PSD în opoziție care va spune: vedeți, noi am mărit, ei nu vă măresc sau ei vă taie și o să continue jocul ăsta. Pentru ei e foarte greu.

Dacă nu intră nici USR, vor avea opoziție și dintr-o parte, și din alta. USR o să le spună: tăiați, faceți, dregeți, desființați Secția Specială și așa mai departe, adică măsuri de reformă; ceilalți o să spună: nu! Și o să fie atacat din două părți”, arată analistul politic.

Între o guvernare soft, care se acomodează cu rețelele PSD, și o guvernare hard, în care declari război rețelelor PSD și încerci să reformezi statul, Sebastian Lăzăroiu spune că dacă ar fi în locul premierului PNL, ar alege abordarea hard. 

„Bun, acum trebuie să ne uităm ce instrumente va avea acest guvern, care va fi un guvern minoritar, va fi ceva mai bine decât guvernul lui Cioloș, dar, totuși, la fel de rău. Cioloș nu va avea niciun fel de susținere, fiind un tehnocrat, avea o susținere conjuncturală. Ei să zicem că au 100 de parlamentari, ceea ce înseamnă 25 la sută, adică puțin. Deci, soarta lui va fi cam aceeași sau ar trebui să fie cam aceeași, dacă te gândești: se termină guvernarea și toată lumea o să te înjure, și ai tăi, și ceilalți”, a subliniat Sebastian Lăzăroiu.

Artificiul prin care PNL ar putea să forțeze desființarea Secției Speciale

Dar liberalii au totuși niște mijloace pe care le pot folosi, crede fostul consilier prezidențial. De exemplu: pentru desființarea Secției Speciale, care e o prioritate, mai ales că e în recomandările organismelor internaționale, se poate folosi asumarea răspunderii în paralel.

„Nu se poate da ordonanță, pentru că am încălca referendumul. Dar nu va cădea la o moțiune de cenzură și știți de ce? Pentru că la asumarea răspunderii poți să te duci cu mai multe legi. PSD-ul poate depune în trei zile o moțiune de cenzuă, da, dar atenție:  dacă te duci cu Secția Specială, de exemplu, și cu impozitarea pensiilor speciale în același pachet, că poți să faci asta, deci te duci cu o măsură „populară”/populistă, cum vreți să-i spuneți, PSD va sta pe gânduri dacă să depună moțiune de cenzură, pentru că tu, de fapt, o să comunici cu publicul să le spui: Vedeți, PSD nu vrea reducerea pensiilor speciale! Deci, ei pot pune mai multe, nu numai Secția Specială, dar și altele, pot băga și alegerile în două tururi, deși eu, din ce îmi amintesc, recomandarea Comisiei de la Veneția era (să nu se schimbe legislația - n.r.) cu 12 luni înainte”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Alegerile în două tururi nu sunt o miză, ar putea avantaja PSD

Alegerile în două tururi s-ar putea să favorizeze PSD, pentru că PSD și-a redus mult dimensiunile, iar stânga acum e un pic mai fragmentată decât dreapta. Cei care sunt mai fragmentați au mai mult de câștigat din alegerile cu două tururi, spune analistul politic. „Eu nu mai consider că e un avantaj pentru cineva dintr-un partid sau altul. Cred că e mai bine să fie în două tururi, pentru ca primarii să aibă o legitimitate mult mai mare, dar nu sunt convins că favorizează pe cineva”, a punctat Sebastian Lăzăroiu.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Foto Profimedia
Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...