Avem oficial lista propunerilor pentru membrii Guvernului Tudose. Sunt ceva schimbări faţă de ce a fost publicat până acum. Sunt diferenţe dar nu din cauză că presa ar fi furmizat informaţii greşite ci pentru că lista s-a dovedit foarte fluidă. Au apărut nume de miniştri susţinuţi de organizaţiile PSD din Moldova, cele care erau foarte supărate până mai ieri că au cam fost lăsate pe dinafară. Cu redistribuirea asta însă se supără Transilvania.
Dar să o luăm de la vârf. Premierul Mihai Tudose. Deja îl ştim de ceva vreme, a fost caracterizat în fel şi chip în spaţiul public... Ce ar fi de punctat la acest moment este că i s-a făcut Cabinetul, nu şi l-a făcut, îşi acceptă rolul şi recunoaşte că el şi miniştrii săi vor fi doar gestionarii unor decizii ce vor fi luate politic.
Să vedem totuşi ce avem în acest cabinet mai ales la capitolul noutăţi.
Citiţi şi:
Țuțuianu și Fifor devin miniștri. Noutățile Guvernului Tudose
Ilan Laufer, unul din cei mai bogaţi miniștri ai cabinetului Tudose
Finanţele vor fi gestionate de Ionuţ Mişa, care a fost promovat de la rangul de secretar de stat. Anterior a lucrat în ANAF, la Constanţa şi apoi în centrală. Nu este membru de partid, dar este asumat de PSD. Aici este o surpriză. Pentru acest post se vehiculase numele lui Eugen Teodorovici, ca răsplată pentru că a susţinut moţiunea. Era parte a cercului Ponta, dar a văzut o oportunitate şi după toate probabilităţile i se promisese ceva. A rămas cu buza umflată astăzi.
La economie s-a mers pe mâna lui Mihai Fifor, un apropiat al lui Dragnea. Acesta a fost refuzat de preşedinte când a fost propus pentru transporturi, dar acum se merge cu gaşca la Parlament.
La educaţie se va instala Liviu Pop. Fostul sindicalist, destul de prezentat pe la televizor va avea în mână soarta generaţiilor viitoare.
La portofoliul IMM-uri şi mediul de afaceri mai avem o promovare, ca şi la finanţe. Alexandru Petrescu va fi înlocuit de Ilan Laufer. A fost secretar de stat, se ocupa de programul Start-Up Nation, dar e mai cunoscut prin presa mondenă decât cea de business.
La comunicaţii este propus Lucian Şova. Un om care a mai fost prin diverse poziţii prin ministerele economiei sau prin transporturi, parlamentar, dar fără experinţă sau studii pentru acest domeniu extrem de important în zilele noastre.
La Ministerul Apărării ajunge Adrian Țuţuianu- şi aici se vehiculau alte nume. E om din fieful PSD Dâmboviţa, în ultiam vreme şeful Comisiei de control a SRI. Se va ocupa de armată. Acolo sunt în pregătire achiziţii importante şi foarte mulţi bani de... gestionat. De la instalarea noii puteri mai multe înţelegeri, scrise şi verbale pentru achiziţii au cam fost făcute una cu pământul şi se discută acum de altele.
Mai remarcăm apariţia în guvern a unui vicepremier fără portofoliu, Marcel Ciolacu. Un om care a fost promovat încetul cu încetul de Dragnea, până la această demnitate.
De surprize avem parte şi în privinţa miniştrilor păstraţi. Florin Bodog rămâne la sănătate, deşi era dat ca şi dus, după multe nemulţumiri. Dar nu aduce anul ce aduce CeX-ul.
În rest avem parte de miniştri vechi, cu vreo două excepţii, la Cercetare şi la Afaceri Europene, unde Ana Birchall a fost înlocuită.
Programul de guvernare e cam acelaşi, cu promisiunea că cel de campanie va fi respect ca o carte de căpătâi. Şi foarte repede este promisă rezolvarea situaţiei cu Fondul Suveran de Investiţii.